«Στρατοδικείο» εκ του ασφαλούς
Η ποινική παραγραφή είναι θεσμός του ουσιαστικού δικαίου
Αυτή η δύσπεπτη φράση σημαίνει ότι οι σχετικές διατάξεις επέχουν θέση, π.χ., όπως εκείνων που ορίζουν τι είναι εσχάτη προδοσία. Αν κάποιος διωχθεί για αδίκημα που έχει παραγραφεί, δεν μπορεί να γίνει δίκη, ακόμη και αν ο κατηγορούμενος το ζητάει. Και επειδή πρόκειται για ουσιαστική και όχι διαδικαστική ρύθμιση, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να επιμηκυνθεί η παραγραφή με νόμο που θεσπίζεται μετά την πράξη, με νόμο αναδρομικό.
Αρα ο Βαρουφάκης, όταν λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να δικαστεί κι από Στρατοδικείο ακόμη, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δικαστεί καθόλου. Οπως είχε σημειώσει η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του για τους χειρισμούς του, που φόρτωσαν τη χώρα με επιπλέον χρέος 86-100 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανάλογα με τους υπολογισμούς), παραγράφονται τον Σεπτέμβριο. Προς το κλείσιμο των θερινών κινηματογράφων. Και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν πρόκειται να τον διώξει ποινικά - με συγκατηγορούμενο τον… πρωθυπουργό.
Επίσης, ο Βαρουφάκης και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ελπίζουμε ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή των έκτακτων Στρατοδικείων, όχι μόνο χάρη στην -αμφισβητούμενη- δημοκρατική μας ωριμότητα, αλλά και χάρη στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει η χώρα. Ο Βαρουφάκης ξέρει κάτι ακόμη. Οτι αν, ο μη γένοιτο, ζήσουμε πάλι στρατοδίκες, οιουδήποτε χρώματος, θα έχει υποστηρικτές του τους ορκισμένους αντιπάλους του. Οχι επειδή δεν φέρει ευθύνη, αλλά επειδή ο «φυσικός δικαστής» (δηλαδή, όχι το Στρατοδικείο) είναι κι αυτός ουσία του ποινικού νόμου - και μάλιστα εκ του Συντάγματος. Και οι δημοκρατικοί άνθρωποι σέβονται το Σύνταγμα.
Ο πρώην υπουργός μπορεί λοιπόν άφοβα να αυτοεπαινείται, ενώ αποφεύγει το κρίσιμο ζήτημα. Οτι δηλαδή η εις βάρος του κατηγορία για το παράλληλο νόμισμα δεν έγκειται στο ότι το μελετούσε ως φευκταίο, αποτρόπαιο ενδεχόμενο (όπως έναν αναγκαστικό πόλεμο), αλλά στο ότι διαφαίνεται πως το επιδίωξε, ενώ κατά δήλωση και του πρωθυπουργού του είχαν λαϊκή εντολή συμβιβασμού και όχι ρήξης. Οτι το επιδίωξε με καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις, που μας έφεραν πίσω δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα σε κίνδυνο εξοστρακισμού από την ΕΕ (τον Ιούλιο 2015 είχε συγκληθεί και σύνοδος των «28», που ματαιώθηκε μόλις επήλθε συμφωνία στην ευρωζώνη), η σύμβαση συμμετοχής μας στην οποία έχει υπερνομοθετική ισχύ.
Αλλά δεν περιμένουμε «συγγνώμη». Η ασυλία εκτρέφει την ξιπασιά.