Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο κρύβει η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα, αφού ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει ένα θετικό μαντάτο, που δεν είναι άλλο από το «πράσινο φως» (από την πλευρά του Βερολίνου) για την επίσημη έναρξη των συζητήσεων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Πρόκειται, εξάλλου, για τη σημαντικότερη συζήτηση από την είσοδο της χώρας σε μνημονιακή τροχιά, αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο στοίχημα για τη συγκυβέρνηση, στην προσπάθεια αντιστροφής του γενικότερου κλίματος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι φαίνεται να παγιώνεται η δημοσκοπική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φαίνεται να προβληματίζουν έντονα τη γερμανική πλευρά και, ως εκ τούτου, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Συγκεκριμένα, δεδομένης της πρωτιάς της Κουμουνδούρου, αλλά και του ρευστού πολιτικού σκηνικού, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να εμφανιστεί διστακτική έναντι των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς, με το αιτιολογικό ότι σε λίγους μήνες από τώρα είναι πολύ πιθανό να προκύψει μια διαφορετική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το Βερολίνο θα θέσει -πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις- θέμα ανάληψης ρητών δεσμεύσεων (έως και υπογραφής του Αλέξη Τσίπρα) από την Κουμουνδούρου τόσο για την τήρηση των συμφωνηθέντων όσο και για την προσήλωση στο πλάνο που θα αποφασιστεί, στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έχουν γράψει και στο παρελθόν για την επιθυμία της κ. Μέρκελ περί έγγραφων εγγυήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο το περιβάλλον του κ. Τσίπρα διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα πως ο τελευταίος δεν είναι διατεθειμένος να εγκλωβιστεί στις απαιτήσεις του Βερολίνου, με την κυβέρνηση του οποίου θα διαπραγματευθεί αποκλειστικά ως πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε πιέσεις», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι που πρόσκεινται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει να φανεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί ο Αντώνης Σαμαράς τη δυσπιστία της Γερμανίας, αφού μια ενδεχόμενη λύση (ή έστω ένα υλοποιήσιμο σχέδιο λύσης) στο «καυτό» ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είναι ταυτισμένη με την επιβίωση της ίδιας της συγκυβέρνησης και την παράταση του χρόνου παραμονής του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος στην εξουσία.