Απολύτως αναµενόµενες είναι οι εξελίξεις που βλέπουµε να διαδραµατίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως βασικό υπεύθυνο (όχι τον νέο αρχηγό του κόµµατος) τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ηµέρες, εκείνο που κανείς δεν τολµά να πει είναι ότι, αν κάποιος έκανε κοινωνικά αποκρουστικό προϊόν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ο προκάτοχός του στην ηγεσία του κόµµατος. Σε ανύποπτο χρόνο και ενώ ακόµη βρισκόταν στην εξουσία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έµπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιµούσαν ότι όσο παρέµενε στο Μαξίµου ο Τσίπρας, άλλο τόσο αποµυθοποιείτο η Αριστερά στα µάτια του κόσµου. Αυτό δηλαδή που συµβαίνει στον παρόντα χρόνο, όπου κάποιοι, προφανώς υποκριτικά, εκπλήσσονται από την εξέλιξη των πραγµάτων. Η διαφαινόµενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο δεν είναι κάτι το συγκυριακό, αλλά χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τα ίδια του τα στελέχη. Από τον ∆ραγασάκη, που νόµιζε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης της αριστερής διανόησης, µέχρι τον Τζανακόπουλο, που την είχε δει µέχρι και δικαστής. Τα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα διατύπωναν ρεβανσιστικό πολιτικό λόγο από τον Πολάκη µέχρι τη… Ζανέτ Τσίπρα. Μια παρέα από πρόσωπα που µέθυσαν από εξουσία και άρχισαν να συµπεριφέρονται σαν να µην υπάρχει επόµενη µέρα. Τα όσα έβλεπαν τα µάτια µας και άκουγαν τα αυτιά µας δεν είχαν ιστορικό προηγούµενο. Εφτασαν στο σηµείο να αµφισβητήσουν µέχρι και την ίδια τη δοµή της ∆ηµοκρατίας, µιλώντας για προσλήψεις δικαστών και για τον έλεγχο των αρµών της εξουσίας. Και πίσω απ’ όλα αυτά υπήρχε ένα και µόνο πρόσωπο, και αυτό δεν ήταν άλλο από τον Αλέξη Τσίπρα. Εναν άνθρωπο που αντιµετώπισε την εξουσία σαν λάφυρο, καταδιώκοντας όποιον δεν υποκλινόταν στο µεγαλείο του. Αυτές τις συµπεριφορές και αυτές τις πρακτικές πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Αριστερά. Μάλιστα, µπροστά στον εφιάλτη της απόλυτης διάλυσης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν διστάζει να παίξει το τελευταίο του χαρτί, πιστεύοντας προφανώς σε µια δεύτερη ευκαιρία. Θεωρεί ότι η συντριβή του Κασσελάκη θα τον επαναφέρει σαν Μεσσία στην Κουµουνδούρου, αρνούµενος να πιστέψει ότι, αν αυτήν τη στιγµή η κοινωνία αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει να κάνει µε τα δικά του και µόνο εγκλήµατα. Ο Τσίπρας θα γραφτεί στην Ιστορία ως ο ηγέτης που µε τις επιλογές του ενταφίασε για πάντα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς και ως ο άνθρωπος που έκανε αποκρουστικό στην κοινωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να συνεχίσει να υπάρχει και να βρίσκει παρέα στην απόλυτη µοναξιά του. Γιατί αυτή τη στιγµή ο πρώην πρωθυπουργός βιώνει, εκτός των άλλων, και το… µαρτύριο ενός πολιτικού που έκανε καριέρα ως µισαλλόδοξος, βουτηγµένος στην καχυποψία και την εµπάθεια. Αν και ονειρεύεται κάποια στιγµή την επιστροφή του, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συµβεί, από τη στιγµή που η κοινωνία (εκτός από την παρέα του) τον έχει αποβάλει οριστικά και, όπως φαίνεται, αµετάκλητα! Το µόνο που µπορεί να πετύχει επιµένοντας να παραµένει στο πολιτικό σκηνικό είναι να γίνει ένας σύγχρονος Γιάννης Ζίγδης.

Αξίζει...
Από κάτι πληροφορίες που έφτασαν στ’ αυτιά µου έχω την αίσθηση (αν όχι τη βεβαιότητα) ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε γυναίκα πρόεδρο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη Χόβολη


* Τη ∆ευτέρα θα πραγµατοποιηθεί η εκλογή του νέου γραµµατέα της Ν.∆., παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οµολογώ ότι είναι µια σηµαντική στιγµή για το κυβερνών κόµµα, αφού κατά κοινή παραδοχή περατώνεται η θητεία του πιο επιτυχηµένου γραµµατέα, από τη θέσπιση του θεσµού, που δεν είναι άλλος από τον Παύλο Μαρινάκη. Ως γνωστόν, θα τον διαδεχτεί η «γαλάζια» βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Η διά βοής εκλογή θα γίνει µετά την οµιλία του Μητσοτάκη, την αποχαιρετιστήρια οµιλία του Μαρινάκη και την ευχαριστήρια της νέας γραµµατέως.

* Στο κενό έπεσαν τα όνειρα της Ζωής Ράπτη να γίνει γραµµατέας της Ν.∆. Η «γαλάζια» βουλευτής, που προφανώς δεν έχει κατανοήσει την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίµου για συγκεκριµένες επιλογές που έχει κάνει, άρχισε να ονειρεύεται ξανά θέσεις και οφίτσια. Και σαν να µην έφτανε η πρόσφατη «χυλόπιτα» του προέδρου Μητσοτάκη, έρχεται και το νοµοσχέδιο της Κεραµέως να τη δυσκολέψει ακόµα περισσότερο, αφού εκτιµάται ότι στην αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκοµεία θα φύγουν σχεδόν όλοι όσοι είχε βολέψει η Ζωούλα.

* Αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη η Εφη Αχτσιόγλου µαζί µε τον πολιτικά αποκρουστικό ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο. ∆εν ξέρω τι σχεδιάζει να πράξει η καθ’ όλα συµπαθής βουλευτής, ωστόσο κάποια στιγµή οφείλει να συµπεριλάβει στην όποια ανάλυση κάνει την τεράστια ζηµιά που της προκαλεί η παρουσία του Τζανακόπουλου. Και αναφέροµαι αποκλειστικά και µόνο στην πολιτική παρουσία του ανδρός.

* Επειδή θέλω να βρίσκεστε µπροστά από τις εξελίξεις, θέλω να κρατήσετε µια πληροφορία, σύµφωνα µε την οποία µέχρι και ο ναύαρχος Αποστολάκης εσχάτως δεν αποκλείεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για τον Κασσελάκη. Σε λίγο, έτσι όπως το πάει, δεύτερες σκέψεις προβλέπω να κάνει και ο Τάιλερ.

* Στην προηγούµενη σελίδα σάς γράφω για τον προβληµατισµό του Μητσοτάκη σε σχέση µε το «σπάσιµο» των εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές. Ενας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για τον πρωθυπουργό έχει να κάνει µε την προοπτική να συγκροτηθούν εσωκοµµατικά «αντάρτικα» σε κάθε περιφέρεια. Για να σας το κάνω πιο απλό, φοβάται µήπως κάθε βουλευτής στηρίζει και διαφορετικό υποψήφιο και καλλιεργείται ένα κλίµα γενικευµένης εσωστρέφειας.

* Με αφορµή τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάρη να επενδύει στα πολιτικά σχέδια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, θυµήθηκα µια πληροφορία σύµφωνα µε την οποία ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει εντοπίσει µια περίεργη (και εν πολλοίς τοξική) µυστική συνεργασία του ισχυρού άνδρα της 24Media. Ωστόσο, σιγά µη δώσει και λογαριασµό στον πρωθυπουργό ένας επιχειρηµατίας για το πού και πόσα θα δώσει (αν, φυσικά, το έχει κάνει) σε έναν φίλο του.

Ο στοιχηµατζής ∆ηµήτρης Μάρης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης


Πριν από κάµποσα χρόνια, ο επιφανής στοιχηµατζής ∆ηµήτρης Μάρης ξεναγούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ως αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης) στα γραφεία της 24Media. Ηταν η περίοδος που ονειρευόταν να γίνει ο «νέος Λαµπράκης». Από τότε πέρασε µπόλικος χρόνος, µε το αφεντικό της 24Media να έχει «κολλήσει» δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας µετατραπεί στην επίσηµη «φωνή του Κυρίου». Σχεδόν όλα τα Μέσα του Μάρη στήριζαν χωρίς φίλτρα τις επιλογές του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, τα πράγµατα άρχισαν να αλλάζουν, µε το αφεντικό της 24Media να αλλάζει άρδην πορεία. Επειδή όµως όλα αυτά τα χρόνια είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριµένος επιχειρηµατίας ονειρευόταν να έχει παρέµβαση και ρόλο στα δηµόσια πράγµατα, κάτι µου λέει ότι εσχάτως τον βρήκε στο πρόσωπο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αν και κάποιοι (όχι λίγοι) θεωρούν ότι ο τελευταίος θα αποφύγει περαιτέρω ταύτιση µε τον παλιό εργοδότη του. ∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Σακελλαρίδης έσπευσε να παραιτηθεί από το think tank του Μάρη πολύ πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες στην Αριστερά.

Ενδιαφέρει...
Αντίθετος στα σχέδια του γιου του, Πέτρου, για τη δηµιουργία κόµµατος φαίνεται ότι είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος, εκτός των άλλων, αντιλαµβάνεται και το τεράστιο οικονοµικό κόστος µιας τέτοιας πρωτοβουλίας.