Πριν από περίπου δέκα ηµέρες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίµου αποκλειστικά και µόνο για θέµατα εσωτερικής ασφάλειας. Ετσι, εκτός από τον ίδιο, στη συνάντηση συµµετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεµιστοκλής ∆εµίρης, ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Γιάννης Σκούρας, ο διοικητής της Αντιτροµοκρατικής, Λευτέρης Χαρδαλιάς, ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας, Βασίλης Μπερτάνος, και ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας που υπηρετεί στο αρχηγείο της Αστυνοµίας, Γιώργος ∆ούκης. Σκοπός της αναβαθµισµένης, οµολογώ, σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισµός για µια σειρά από θέµατα που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας. Για όσους ενδεχοµένως δεν το γνωρίζουν, ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό δίνει τεράστια έµφαση σε τέτοιου είδους θέµατα, ασχολούµενος προσωπικά µε την αναδιοργάνωση της Αστυνοµίας. Μάλιστα, ενόψει των τακτικών κρίσεων, δείχνει αποφασισµένος να προχωρήσει σε µια σειρά από τοµές, που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα και, κυρίως, την αποτελεσµατικότητα της ΕΛ.ΑΣ.

Με πέντε περιφέρειες (;) οι ευρωεκλογές

Είναι λογικό ενόψει των ευρωεκλογών να έχει ξεκινήσει µια συζήτηση σε σχέση µε το εκλογικό σύστηµα µε το οποίο θα διεξαχθεί η επικείµενη αναµέτρηση. Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός, άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των εκπροσώπων µας στο Ευρωκοινοβούλιο. Από τότε ξεκίνησε µια σεναριολογία, που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει σοβαρά το «σπάσιµο» της µίας, ενιαίας εκλογικής περιφέρειας σε έξι ή επτά. Αν και έχει πέσει η σχετική ιδέα στο τραπέζι, µέχρι στιγµής δεν έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει σε µια τέτοια µεταρρύθµιση ή θα διατηρήσει το ισχύον σύστηµα. Οσοι συνοµιλούν µαζί του υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση κινείται στο 50- 50, µε τους περισσότερους να θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο του «σπασίµατος». Μάλιστα, σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες, ο πρόεδρος Μητσοτάκης επεξεργάζεται ένα εκλογικό µοντέλο πέντε περιφερειών. Οι τελικές αποφάσεις αναµένεται να ληφθούν προς τις αρχές του νέου χρόνου.

* Κάτι περίεργα έχουν αρχίσει να ακούγονται στην πιάτσα για έναν διαφηµιστή, ο οποίος επί της ουσίας κάνει τον courier κάθε λογής λαθραίων της πολιτικής και της εκδοτικής ζωής.

Σκέψεις συγχώνευσης του Εσωτερικών µε το Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης

Ενα παλιότερο σχέδιο, που εισηγείτο στον πρωθυπουργό τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει επανέλθει εσχάτως στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και ο ίδιος σε προγενέστερο χρόνο είχε απορρίψει µια τέτοια ιδέα, έχοντας πλέον νέα δεδοµένα επί τάπητος, δείχνει να καλοβλέπει µια τέτοια εξέλιξη. Οι υπέρµαχοι της συγκεκριµένης εισήγησης προβάλλουν ως επιχείρηµα το γεγονός της διαρκούς επικάλυψης των αρµοδιοτήτων ανάµεσα στα δύο υπουργεία. Με δεδοµένο λοιπόν ότι το βασικό ζητούµενο της κυβέρνησης είναι η γενικότερη αναδιοργάνωση του κράτους, που εκ των πραγµάτων συνδέεται και µε την ψηφιοποίησή του, κρίνεται σχεδόν ως απαραίτητη η συγχώνευση των δύο χαρτοφυλακίων. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το θέµα είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια του σχηµατισµού της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο κρίθηκε (από τον ίδιο) ότι θα ήταν λάθος σε εκείνο τον χρόνο να συγχωνευτεί το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, έχοντας κατακτήσει την πιο ισχυρή «µπράντα» τα προηγούµενα χρόνια. Πλέον, όµως, αυτό έχει αλλάξει, µε τον πρωθυπουργό να σκέφτεται σοβαρά τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.

Καλημέρα

* Κάποιοι διακινούν στην πιάτσα ότι ο απερχόµενος δήµαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, δείχνει ενδιαφέρον για µια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Ουδέν ψευδέστερον τούτου, αφού ο «ψηλός» σε καµία περίπτωση δεν δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Απεναντίας, και σε άµεσο χρόνο σκοπεύει να ανακοινώσει τα επόµενα (πολιτικά) βήµατά του.

* Με αφορµή την εκδήλωση που διοργανώνει τη ∆ευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, κυκλοφόρησαν κάτι φήµες που τον εµφανίζουν σχεδόν σίγουρο για µεταγραφή στη Ν.∆. Παρά ταύτα, από κάτι καλές νεοδηµοκρατικές πηγές πληροφορήθηκα ότι όχι µόνο δεν έχει συζητηθεί η συµµετοχή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά, απεναντίας, ο πρόεδρος Μητσοτάκης δείχνει να αντιµετωπίζει µε σκεπτικισµό τη συµπόρευση µε τον παλιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

* Και µιας και το ’φερε η κουβέντα για τις µεταγραφές, να σας πω ότι, σε αντίθεση µε τον Λοβέρδο, έχει «κλείσει» η υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆.

* Μετά το «κάρφωµα» για το «µαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε ο Τσακαλώτος και που, σύµφωνα µε τον πρόεδρο Κασσελάκη, ήταν το πλέον µνηµονιακό επίτευγµα της κυβέρνησης Τσίπρα, κάποιοι δεν αποκλείουν το επόµενο «χτύπηµα» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να σχετίζεται µε τα οικονοµικά της Κουµουνδούρου. Οπως µου λένε, είναι κάτι που έχει αρχίσει και τον προβληµατίζει περισσότερο από το αναµενόµενο.

* Για να ξέρετε, ο νέος δήµαρχος της Αθήνας, Χάρης ∆ούκας, έχει αρχίσει (αν δεν έχει ήδη ολοκληρώσει) να σχηµατίζει την οµάδα µε τους ανθρώπους µε τους οποίους θα διοικήσει τον πρώτο δήµο της χώρας.

* Αν και δεν φαίνεται, ένας από τους βαριά προβληµατισµένους µε τις διαδοχικές γκάφες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ναύαρχος και πρώην υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, που καταριέται την ώρα και τη στιγµή που δεν αποδέχτηκε την πρόταση Μητσοτάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Από τότε, όχι µόνο έχει αλλάξει προς το χειρότερο η ζωή του, αλλά η ταύτιση µε τον Κασσελάκη έχει αρχίσει να του αποµειώνει ό,τι είχε.

Ενδιαφέρει...
Σε ανοικτή γραµµή µε το Μέγαρο Μαξίµου µαθαίνω ότι βρίσκεται ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, που οργανώνει ένα άλλο µοντέλο διοίκησης στη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Αξίζει...
Ο διευθυντής της Κ.Ο. της Ν.∆., Μπάµπης Σιάτρας, προορίζεται για την προεδρία του νευραλγικού οργανισµού της Περιφέρειας Αττικής, που δεν είναι άλλος από τον Ειδικό ∆ιαβαθµιδικό Σύνδεσµο Νοµού Αττικής (Ε∆ΣΝΑ).