Ζυμώσεις για οικουμενική με χαρτί τον Τσίπρα
Μοναδική αξιόπιστη σταθερά ο πρωθυπουργός
Τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποτυπώνουν ξεκάθαρα την αίσθηση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, στον απόηχο της σκληρής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών, πως το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η μοναδική αξιόπιστη σταθερά του πολιτικού συστήματος στην παρούσα χρονική συγκυρία. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη και η συμπάθεια των πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι πλήρως απαλλαγμένος από πολιτικά βαρίδια που πιθανώς θα στοίχειωναν το έργο του δεν αρκούν για να του παρέχουν τη δύναμη να προχωρήσει σε έναν έντιμο (και αδιαπραγμάτευτα απαραίτητο) συμβιβασμό με τους δανειστές, που θα γίνει αποδεκτός και στο εγχώριο κοινοβουλευτικό πεδίο, αρχής γενομένης από τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Αλλωστε, η ανομοιογένεια και οι διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις που χαρακτηρίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθίστανται όλο και πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου, αποτελώντας τροχοπέδη σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια και οι ζυμώσεις πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων γύρω από την πιθανότητα σύστασης ενός οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος, τα οποία σας περιγράψαμε σε πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας, πληθαίνουν συνεχώς και αποκτούν πλέον συγκεκριμένη μορφή. Με δεδομένη την υψηλή δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, είναι κοινός τόπος στους συμμετέχοντες στις σχετικές συζητήσεις πως οι όποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να αναπτυχθούν με βασικό άξονα και «πρώτο βιολί» τον σημερινό πρωθυπουργό. «Είναι δημοκρατικά εκλεγμένος μόλις πριν από μερικούς μήνες, με ισχυρή δημοτικότητα, άφθαρτο προφίλ και αυτό πρέπει να είναι η βάση των πάντων», τονίζουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο των εν λόγω διεργασιών.
Εξάλλου, κάθε άλλο παρά μυστικό αποτελεί πως η συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού μετώπου θα έβρισκε σύμφωνους ουκ ολίγους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ιδιαίτερα σημαντικές για τις όποιες εξελίξεις είναι οι πρόσφατες διαρροές στενών συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τις οποίες θα «ακουγόταν καλά μια τέτοια λύση» στον πρώην πρωθυπουργό. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν την αμοιβαία εκτίμηση Τσίπρα και Καραμανλή, καθώς και την πάγια άποψη του τελευταίου, πως η Ν.Δ. έχει στελέχη που θα μπορούσαν εμπράκτως να βοηθήσουν στην άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, λόγω τόσο των τεχνοκρατικών γνώσεων και της εμπειρίας τους, όσο και των καλών επαφών τους στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις θέσεις αυτές εκφράζει ανοικτά ο γνωστός για τις καραμανλικές του καταβολές Ευριπίδης Στυλιανίδης. Θετικά έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα επίπεδα για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και οι κ. Βενιζέλος και Θεοδωράκης, ενώ οι παροικούντες την κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ εκτιμούν πως η πραγματικότητα θα ξεπεράσει και τους όποιους σχεδιασμούς του συστήματος Σαμαρά για το κοντινό μέλλον.