Ομόλογα αντί μισθών και συντάξεων: Απόλυτη επιβεβαίωση της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ έγραφε από τις 4 Απριλίου όσα ανέφερε το Reuters
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ από τις 4 Απριλίου επιβεβαίωσε χθες το διεθνές πρακτορείο Reuters κάνοντας λόγο για σχέδιο αποπληρωμής μισθών και συντάξεων με μεταχρονολογημένα ομόλογα αντί για ευρώ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ, το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που τα ταμεία στερέψουν από ρευστό.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ:
Των Κώστα Τσαχάκη και Κορίνας Σαμάρκου
"«Plan B» καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να το θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση που υπάρξει ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τα κρατικά ταμεία ξεμείνουν από ρευστά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» αυτή την περίοδο «κοστολογούνται» όλες οι παράμετροι ενός σχεδίου πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων με «πιστωτικά έγγραφα» τα γνωστά διεθνώς IOUs τα οποία και θα μπορούν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ) αλλά και την Εφορία.
Πρόκειται επί της ουσία για την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος εσωτερικής χρήσης το οποίο εκδίδεται με εγγύηση μελλοντικά φορολογικά έσοδα.
Εν αντιθέσει με το τι συνέβη σε Αργεντινή και Καλιφόρνια όπου κατά το παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει IOUs αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι η χρήση τους να γίνεται μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεων προς δημόσιους φορείς .
Δηλαδή οι κάτοχοι τους δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές συναλλαγές τους στην αγορά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην κυβέρνηση τεστάρουν πως μπορούν να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί έκδοσης αλλά και είσπραξης των IOUs αλλά και το ύψος των πληρωμών που μπορεί να γίνουν με το συγκεκριμένο μοντέλο με στόχο να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Κι αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του τις σημαντικές υποχρεώσεις του τρέχοντος μήνα (κάλυψη εντόκων , καταβολή δόσης ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ) αλλά και στην συνέχεια αν δεν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με την Ευρωζώνη για το «νέο τετραετές συμβόλαιο» έως τα τέλη Ιουνίου η Αθήνα θα είναι αδύνατον να αποπληρώσει τις μεγάλες λήξεις (κυρίως προς την ΕΚΤ) του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου.
Γι΄ αυτό και έχει τεθεί επί τάπητος το «Plan B» με το παράλληλο νόμισμα χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Αν θέλει κανείς να πάρει μια ιδέα για το πώς λειτουργούν τα IOUs, που σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους θα μπορούσαν να είναι η λύση στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους, δεν χρειάζεται να ψάξει στην Καλιφόρνια ή στην Αργεντινή. Στην πραγματικότητα, τα IOUs χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το κράτος πλήρωσε 5,6 δισ. ευρώ από τις συσσωρευμένες οφειλές των νοσοκομείων με ομόλογα μηδενικού κουπονιού, τα οποία έμειναν γνωστά ως pharma-bonds. Σύμφωνα με τα όσα έλεγε το Φεβρουάριο του 2012 ο οικονομολόγος της UBS Στεφάν Ντέο, στην πραγματικότητα η Αθήνα είχε τυπώσει το δικό της νόμισμα, την «οιονεί-δραχμή».
Η έκδοση των φαρμακευτικών ομολόγων αποφασίστηκε το 2010, προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, από την περίοδο 2005-2007. Οι κάτοχοι των ομολόγων μπορούσαν είτε να περιμένουν τη λήξη και την αποπληρωμή τους ή να τα «σπάσουν» στις τράπεζες, με discount 19%. Αργότερα, με την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας το discount της προεξόφλησης αυξήθηκε σημαντικά, ενώ τελικά, τα pharma-bonds«κουρεύτηκαν» στην αναδιάρθρωση του χρέους του 2012 (PSI).
Τα φαρμακευτικά ομόλογα «είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, μας μοιάζουν πάρα πολύ με αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν ‘οιονεί-νομίσματα’», έγραφε τότε ο Ντέο σε έκθεσή του. Όπως εξηγούσε, τα ομόλογα αυτά έμοιαζαν ασυνήθιστα πολύ με χρήματα, αφού μπορούσαν να κατατεθούν σε μία τράπεζα, η οποία με τη σειρά της τα χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για να δανειστεί αληθινά ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με τα σενάρια που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας μέσω του Reuters, εάν η Αθήνα επιλέξει και πάλι τη λύση των IOUs, η χρήση τους αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. Στην περίπτωση που το κράτος αναγκαστεί να εκδώσει IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, οι κάτοχοί τους δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ευρέως για τις αγορές τους, αλλά μόνο σε συναλλαγές που έχουν να κάνουν με το κράτος, όπως για παράδειγμα για την πληρωμή λογαριασμών των εταιριών κοινής ωφέλειας.
Κάτι παρόμοιο είχε κάνει η Πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009, όταν βρέθηκε με άδεια ταμεία. Τότε, ο κυβερνήτης της, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κατέφυγε στη λύση της έκδοσης IOUs, δηλαδή τίτλων που υπόσχονταν στον κάτοχό τους ένα μέρος από τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Μόλις τα έπαιρναν στα χέρια τους, οι Καλιφορνέζοι έσπευδαν στις τράπεζες, όπου μπορούσαν να τα ανταλλάξουν με δολάρια, στην ονομαστική τους αξία.
Στην περίπτωση της Αργεντινής, όμως, η αντίστοιχη εμπειρία δεν είχε εξίσου ευτυχές τέλος. Τον Αύγουστο του 2001, η επαρχία του Μπουένος Άιρες τύπωσε τα δικά της IOUs για να πληρώσει τους προμηθευτές της αλλά και 180.000 δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Τα patacones, όπως ονομάστηκαν, εκδόθηκαν με ονομαστική αξία 1 προς 1 με το δολάριο και θα αποπληρώνονταν μετά από ένα χρόνο, δίνοντας επιτόκιο 7%. Παρά τις αρχικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες που δεν είχαν πια πέσος στα χέρια τους, άρχισαν να χρησιμοποιούν ταpatacones στις καθημερινές συναλλαγές τους. Μάλιστα, τα εστιατόρια των McDonald’s ανάρτησαν ταμπέλες με το σύνθημα «Πιστεύω στη χώρα μου: Δέχομαι τα patacones» και άρχισαν να προσφέρουν το γεύμα «Patacombo», που έδινε δύο τσιζμπέργκερ, μία μερίδα πατάτες και ένα αναψυκτικό στην τιμή των 5 patacones. Βέβαια, τόσο τα McDonald’sόσο και τα υπόλοιπα καταστήματα της Αργεντινής υποτίμησαν το παράλληλο νόμισμα, με το Patacombo, για παράδειγμα, να κοστίζει ένα δολάριο ακριβότερα από το αντίστοιχο γεύμα Big Mac, που πληρωνόταν σε πέσος."
Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας από τις 4 Απριλίου:
Δείτε το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters: