Η...αποχώρηση των Τσέχων,ο μνηστήρας και ο προξενητής αρχηγός κόμματος
<p>Το τέλος του μονοπωλίου και οι συναντήσεις στη Βουλιαγμένη</p>
Αυτή η εβδομάδα είχε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτή της απόσυρσης του τέλους των 5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών της εταιρείας από πλευράς της κυβέρνησης. Και αν κάποιοι θεώρησαν ότι η απόσυρση αντισταθμίστηκε με την αύξηση σε 35% από 30% του φόρου στα μικτά έσοδα, τα νούμερα αποδεικνύουν ότι, αντί των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ με το τέλος, η επιβάρυνση θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια.
Με βάση τη ρήτρα όμως της αποκρατικοποίησης, θα πρέπει να επιστραφούν στην EMMA DELTA τα 23 εκατομμύρια, μειώνοντας το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο σε 47 εκατομμύρια επιπλέον. Το «δώρο» αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΟΠΑΠ τη Μ. Δευτέρα, όπου τα βλέμματα είχαν στραφεί στον κ. Ζίγκλερ. Και αυτό όχι τόσο για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, όσο για να δουν αν θα υπήρχε κάποια αντίδραση στην εντεινόμενη φημολογία αποχώρησης των Τσέχων επενδυτών από την εταιρεία.
Οι φήμες έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά εντάθηκαν μετά και από εξελίξεις στο εξωτερικό, οι οποίες επιβάρυναν τα οικονομικά στοιχεία του τσεχικού fund (αποτυχημένη επένδυση σε καταναλωτικά προϊοντικά δάνεια σε Κίνα και Ρωσία), αλλά και λόγω του γνωστού θέματος με τα VLTs. Επιπλέον τροφή στις παρασκηνιακές συζητήσεις περί αποχώρησης έχουν δώσει και οι εντεινόμενες αναφορές για είσοδο στην εταιρεία του κ. Σαββίδη. Σύμφωνος σε αυτή την εξέλιξη φέρεται να είναι και ο μικρομέτοχος Δ. Μελισσανίδης. Τον ρόλο του προξενητή έχει αναλάβει αρχηγός κόμματος, ο οποίος δεν διστάζει να κάνει τακτικές και δημόσιες επαφές για αυτό το θέμα στο γνωστό «Aquamarina», στη Βουλιαγμένη.
Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση για τους μετόχους της ΟΠΑΠ, υπάρχει, κυρίως σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μια εντεινόμενη απορία για τον λόγο ύπαρξης και εντέλει την αναγκαιότητα ιδιωτικού μονοπωλίου στα επίγεια τυχερά παίγνια. Αναρωτιούνται μάλιστα αν η περίφημη απόφαση του ΣτΕ, που αναγνώριζε τη δυνατότητα μονοπωλίου μόνο με την αίρεση του αυτοπεριορισμού και της μη επιθετικής διαφήμισης, ισχύει. Οπως υποστηρίζουν, κάλλιστα θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να άρει το επίγειο μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο λόγος έγκειται στην τακτική που ακολουθεί η ιδιωτική εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί καταστατική της υποχρέωση η ενίσχυση του αθλητισμού και τα ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, σε μια εμφανή προσπάθεια να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της διαφήμισης και έχει μειώσει δραστικά τα ποσά που δαπανώνται σε χορηγίες και δωρεές.
Υπενθυμίζουν ότι η λογική της ύπαρξης μονοπωλίου στα τυχερά παίγνια έγκειται στην προσπάθεια μείωσης των κινδύνων εθισμού από τον τζόγο και λειτουργεί μόνο σε βάση περιοριστική. Στην περίπτωση της ιδιωτικής ΟΠΑΠ Α.Ε., αυτό που βλέπουμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Τονίζουν ταυτόχρονα ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει παράδειγμα ιδιωτικού μονοπωλίου στα τυχερά παίγνια. Το μέλλον θα δείξει αν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο που έχει στα χέρια της. Το μέλλον επίσης θα δείξει κατά πόσο οι μέτοχοι της EMMA DELTA θα συνεχίσουν το παιχνίδι των πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση.