To μεγάλο στοίχημα του Συνεδρίου της ΝΔ
Επιβάλλεται άνοιγμα σε Καραμανλή και Σαμαρά
Κατά κοινή παραδοχή, η µέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της µεγάλης Φιλελεύθερης Παράταξης έχει ταυτιστεί µε την ανατροπή της δηµοσκοπικής υπεροχής των νεοκοµµουνιστών του Αλέξη Τσίπρα και την ανανέωση σε µεγάλο βαθµό του κοµµατικού µηχανισµού. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να πει ότι έχει επιτύχει αυτό που ενδεχοµένως θα επιθυµούσαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του τη στιγµή που αποφάσιζε να διεκδικήσει τα ηνία του κόµµατος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής. Ποτέ δεν είναι αργά ούτε για τις µεγάλες ανατροπές ούτε για τις ακόµη µεγαλύτερες συµµαχίες. Παρακολουθώντας επί χρόνια τα όσα διαδραµατίζονται στο εσωτερικό της Ν.∆. και µε αφορµή τη διεξαγωγή του επικείµενου Προγραµµατικού Συνεδρίου, έχω να καταθέσω δύο τρεις σκόρπιες σκέψεις. Την προηγούµενη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε στη Νίκαια το πρώτο Προσυνέδριο, που ήταν αφιερωµένο στους «εργαζόµενους και τους ανέργους».
Υποθέτω ότι η συγκεκριµένη περιοχή επελέγη για συµβολικούς λόγους, µε δεδοµένο ότι µαστίζεται όσο λίγες από τον εφιάλτη της ανεργίας. Σε ένα τέτοιο ταλαιπωρηµένο ακροατήριο, ο αντιπρόεδρος της Ν.∆., Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξε να «στήσει» ένα τραπέζι, στο οποίο µετείχαν, εκτός των άλλων, και start-up επιχειρηµατίες. Στο πλαίσιο της σχετικής κουβέντας, οι άνεργοι και οι πάµπτωχοι της Νίκαιας άκουγαν ένα εξαιρετικό επιχειρηµατία να τους περιγράφει τη µεγάλη επιτυχία του, επισηµαίνοντας ότι δίνει 70 ευρώ µεροκάµατο στους εργαζόµενους, έχει 14 εκατ. κερδοφορία και άλλα θαυµάσια, που µόνο εκνευρισµό στο ακροατήριο θα µπορούσαν να προκαλέσουν. Το αφήνω αυτό, θυσιάζοντάς το στον βωµό της µεγάλης εικόνας, που δεν είναι άλλη από τα πρόσωπα που καλούνται να οργανώσουν την κορυφαία κοµµατική εκδήλωση. ∆ιαχρονικά, θυµάµαι ότι ακόµη και στις εποχές της απόλυτης κοµµατικής πόλωσης, τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άλλαζε πεζοδρόµιο όταν έβλεπε µπροστά του τον Μιλτιάδη Εβερτ, στα συνέδρια είχαν ρόλο και λόγο στελέχη που συµβόλιζαν τη µία ή την άλλη τάση. Το αυτό έκανε και ο νεότερος Καραµανλής µε την Ντόρα Μπακογιάννη και τους µικροµετόχους του κόµµατος.
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν έχει ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή ή αν έχουν ανατεθεί ρόλοι ενόψει του Συνεδρίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το τελευταίο πριν από τις επόµενες βουλευτικές εκλογές. Επειδή το τελευταίο διάστηµα υπάρχει µια σπέκουλα, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κορυφαία κοµµατική εκδήλωση αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει εµπράκτως ότι εκπροσωπεί το ΟΛΟΝ της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε µε εθιµοτυπικές συναντήσεις ούτε µε ευχολόγια, αλλά µε την «επιστράτευση» προσώπων που έχουν ταυτιστεί µε την ιστορία της Παράταξης των Μεγάλων Επιλογών. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι η Ν.∆. κατάφερε το απόλυτο εκλογικό αποτέλεσµα όταν ήταν ενωµένη και ΜΕΓΑΛΗ. Ενας από τους λόγους που η ελληνική Κεντροδεξιά έδειξε πολιτική ανθεκτικότητα στην καταιγίδα των Μνηµονίων είχε να κάνει µε το γεγονός ότι διέθετε ένα στελεχιακό δυναµικό µε ξεχωριστό DNA, που υπερασπιζόταν µε συνέπεια τις αρχές και τις αξίες της. Αγωγοί για να ευδοκιµήσουν οι θέσεις, οι ιδέες και οι διαφοροποιήσεις είναι οι άνθρωποι της Παράταξης.
Αυτοί που αντιµετώπισαν µε µαχητικότητα και αξιοπρέπεια τις πολιτικές αθλιότητες της περιόδου Παπανδρέου. Τα στελέχη που αρνήθηκαν να χορέψουν το «σκληρό ροκ» του Λαλιώτη. Μιλάµε για συνεπείς αγωνιστές, που, ανεξάρτητα από τις όποιες προσωπικές προτιµήσεις, παρέµειναν κάτω από την κοµµατική οµπρέλα της Ν.∆. Το επικείµενο συνέδριο πρέπει να σηµατοδοτήσει την ενότητα και την ιστορική συνέχεια της Παράταξης. Καλό είναι το twitter, το facebook και δεν ξέρω τι άλλο χρησιµοποιούν οι σύγχρονοι επικοινωνιολόγοι, ωστόσο ακόµη πιο ισχυρό είναι το µήνυµα και το αποτέλεσµα που µπορεί να εκπέµψει µια εικόνα µε στελέχη φίλα προσκείµενα στον Καραµανλή, τον Σαµαρά, την Ντόρα, τον Αβραµόπουλο και δεν ξέρω ποιον άλλον. Αλλωστε, ο σηµερινός αρχηγός την εποµένη των εσωκοµµατικών εκλογών του 2009, σε δηµόσια παρέµβασή του, είχε προτείνει τη θεσµοθέτηση τάσεων στη Ν.∆.
ΥΓ.: Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν σε μια πορεία προς ένα πανηγυρικού χαρακτήρα συνέδριο να μη συμμετέχουν ενεργά τα «πρωτοπαλλήκαρα» της Παράταξης.