Η συμμετοχή εκτινάσσει τη διαφορά υπέρ του Κυριάκου
Σε πολιτική αυτοκτονία οδηγεί τον Τσίπρα ο εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση
Στην μπαχαλοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών επένδυσε με τον νόμο Σκουρλέτη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας την αδυναμία που αντιμετωπίζει στο συγκεκριμένο πολιτικό γήπεδο. Με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε πίστευε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες προκειμένου η Ν.Δ. να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσαν μια ανακατωσούρα στην Πειραιώς.
Η αλήθεια είναι ότι πριν από μήνες φάνηκε αυτός ο στόχος να επιτυγχάνεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διαχειριστεί τις φιλοδοξίες που προέβαλλαν πολλά στελέχη του κόμματός του που ήθελαν να λάβουν το κομματικό χρίσμα σε δήμους και περιφέρειες. Εγκαιρα ο αρχηγός της Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Υστερα απ’ αυτό άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση, με τους υποψηφίους να δίνουν (χωρίς κομματικά χρίσματα) τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Και ενώ στην αρχή φάνταζε ως μειονέκτημα το γεγονός της υπερπληθώρας των προερχόμενων από τη Ν.Δ. υποψηφιοτήτων, εσχάτως εξελίσσεται σε πλεονέκτημα, και μάλιστα πολύ μεγάλο, αφού, όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι πολλές υποψηφιότητες δημιουργούν συνθήκες συμμετοχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στις κάλπες. Η εξέλιξη αυτή μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί, αφού η αυξημένη συμμετοχή μπορεί να διευρύνει τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με πιο απλά λόγια, στις εκλογές του 2015 η συμμετοχή στις κάλπες κινήθηκε στο 55%.
Σήμερα και με βάση τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί από 7% έως 9%. Με δεδομένο ότι ο βασικός λόγος που οδηγεί ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες είναι οι πολλές κεντροδεξιές υποψηφιότητες, είναι φυσιολογικό επακόλουθο οι αναλυτές να αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο της εκλογικής συντριβής του κυβερνώντος κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, στο Βόρειο Αιγαίο κατά πάσα πιθανότητα οι δύο υποψήφιοι που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. Μάλιστα, το δημοσκοπικό τους άθροισμα ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο που δίνουν οι σφυγμομετρήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, αλλά και στους περισσότερους δήμους της χώρας. Οταν, λοιπόν, το άθροισμα των Νεοδημοκρατών που θα πάνε στις κάλπες ξεπερνά κατά μέσον όρο το 55% αθροιστικά, είναι λογικό να υπάρχει στο εκλογικό τραπέζι και το σενάριο της συντριβής.
Σε κάθε περίπτωση, ο απερχόμενος κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται -έστω και με καθυστέρηση- ότι ο νόμος-έκτρωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να αποδειχθεί αυτοκτονικός τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του.