Τι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα των εκλογών
Τα συμπεράσματα του "poll of polls"
Ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων ονομάζεται "poll of polls". Σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, δεδομένου ότι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπολογίζει τις μέσες ποσοστιαίες τιμές των δημοσκοπικών εκτιμήσεων.
Το ελληνικό poll of polls, το οποίο δημοσιεύεται σε κυριακάτικη εφημερίδα, διαμορφώθηκε από τις τελευταίες έρευνες 12 εταιρειών και ενός πανεπιστημίου.
Ειδικότερα περιλαμβάνει τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DATA RC, Public Issue και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι προβλέψεις τους δεν είναι οι οριστικές καθώς οι περισσότερες θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μία ακόμη έρευνα την εβδομάδα που έρχεται.
Η εκτίμηση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,7% και της ΝΔ 30,2%, ακολουθούν το Ποτάμι με 7%, η Χρυσή Αυγή 6,2%, το ΚΚΕ 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,7% και με το οριακό 3% φαίνεται να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ.
Αν τις επόμενες μέρες η πρόβλεψη για τους ΑΝ.ΕΛ αλλάξει επί των χείρω για τον κ. Καμμένο και παράλληλα δεν προκύψει κάποια δυναμική στο κόμμα του κ. Παπανδρέου, τότε είναι πιθανό να έχουμε δύο μικρομέγαλα κόμματα στη Βουλή. Με συνέπεια να προκύπτει ως πιο πιθανό το σενάριο τα λοιπά κόμματα (ΔΗΜΑΡ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ) να αθροίσουν ακόμα και άνω του 10% και ο πήχης της αυτοδυναμίας να υποχωρήσει περί το 36,5% ή και ακόμη χαμηλότερα (αν τα λοιπά αθροίσουν 12% οι 151 έδρες διασφαλίζονται με 35,6%).
Στην υποθετική περίπτωση που το poll of polls επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 145 έδρες και θα χρειάζεται οπωσδήποτε τη συνδρομή των 8 βουλευτών των ΑΝΕΛ για να φτάσει σε μια οριακή αυτοδυναμία 153 εδρών. Αν οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει κατά 3 τις έδρες του, φτάνοντας στις 148 και θα χρειαστεί να συμπράξει είτε με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε με το ΚΚΕ, που απορρίπτει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.