Τα όσα βιώνει η Ελλάδα το εφετινό καλοκαίρι προκαλούν πόνο. Η δήλωση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι στα 32 χρόνια της καριέρας του δεν έχει ξαναζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες, λέει πολλά. Όπως και η δήλωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, ότι «τα σημεία που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές είναι γνωστά περάσματα παράνομων μεταναστών».

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δηλώσεων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει ως αποτέλεσμα περί τα 650.000 στρέμματα καμένης γης στον Έβρο. Εκεί που χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού, στην περιοχή που αποτελεί την είσοδο στην Ευρώπη αλλά και το τελευταίο «φυλάκιο» του δυτικού πολιτισμού.

Αναμφίβολα το ότι μόνο σε ένα 48ωρο, την Τρίτη και την Τετάρτη, ξέσπασαν 209 δασικές πυρκαγιές αποδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΜΥ, το εφετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά στοιχεία στη χώρα μας. Και αυτό φαίνεται από τον χάρτη επικινδυνότητας, που επτά φορές μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν σε επίπεδο πέντε, δηλαδή σε επίπεδο συναγερμού. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από το 2021, τετραπλάσιος από το 2019 και επταπλάσιος από το 2012. 

Σταδιακά, λοιπόν, οι συνθήκες αλλάζουν. Για πρώτη φορά βιώσαμε στον Έβρο και το φαινόμενο megafires, δηλαδή των μεγα-πυρκαγιών. Πρόκειται για τις πυρκαγιές στις οποίες η ενέργεια που αναδύεται ξεπερνά τα 100.000 κιλοβάτ ανά μέτρο μετώπου, όταν τα εναέρια μέσα μπορούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές με ένταση μέχρι 10.000 κιλοβάτ ανά μέτρο. Που σημαίνει ότι το θερμικό φορτίο είναι τέτοιο που όσο νερό κι αν ρίξουν στο έδαφος δεν θα φτάσει ούτε σταγόνα. Θα εξατμιστεί.

Φυσικά, σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε χερσαίες δυνάμεις, καθώς το θερμικό κύμα θα κάψει ζωντανούς τους πυροσβέστες. Το βέβαιο είναι ότι το εφετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το τελευταίο επικίνδυνο καλοκαίρι. Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά 30% σε παγκόσμια κλίμακα. Εμείς στη Μεσόγειο πρέπει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο, καθώς η υπερθέρμανση εξελίσσεται κατά 20% ταχύτερα.

Παράλληλα, στον Έβρο, αν δει κανείς τον χάρτη με τα 15 μέτωπα, από τη Δαδιά έως την Αλεξανδρούπολη, όντως βρίσκονται επάνω σε μια νοητή ευθεία, που είναι εύλογο να προκαλέσει προβληματισμούς αλλά και το ενδιαφέρον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Αδειλίνη, η οποία διέταξε έρευνα. Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχη έρευνα διεξάγει η Πυροσβεστική με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποιοι από τους διακινητές θέλουν τον κρατικό μηχανισμό απασχολημένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε να περάσουν όσους περισσότερους παράνομους μετανάστες μπορούν στη χώρα μας. Εκτίμηση που ενισχύεται από τα γεγονότα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο Φράχτης στον Έβρο πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και ο πρωθυπουργός πρέπει να προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών πρόληψης των πυρκαγιών, μιας και είναι σαφές ότι στην πρόληψη πρέπει να δοθεί η μάχη, αφού όταν εκδηλωθεί η πυρκαγιά είναι πλέον αργά.

Παράλληλα, πρέπει να ενημερωθούν πανευρωπαϊκά οι πολίτες, μιας και το 96% των πυρκαγιών στην Ευρώπη το 2021 οφείλονταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις, όσο είναι καιρός. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται.