Η περίπτωση «Daniel» ανέδειξε δύο στοιχεία: Πρώτον, η φύση δημιουργεί πλέον νέους, τους δικούς της κανόνες, με τους οποίους πρέπει να προσαρμοσθούμε. Και δεύτερον, η κυβέρνηση στην πιο μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει την καθαρότητα της ενημέρωσης, και τα fake news δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα και το έργο της.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα της έντασης των φαινομένων, μια αντίδραση είναι «πώς να τα βάλεις με τη φύση», μια άλλη «θερίζουμε ό,τι σπείραμε από κακές επιλογές» και μια άλλη «να κινητοποιηθούμε έστω και τώρα, για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».  Είναι γεγονός ότι η πολιτεία πρέπει να επαναξιολογήσει τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων. Χρειάζονται μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα έργα; Χρειάζονται πολλά μικρότερα; Ο κόσμος ακούει τον κάθε επιστήμονα να δίνει τη δική του εξήγηση και έχει μπερδευτεί.  Μπερδεμένοι όμως είναι οι πολίτες και σε ό,τι αφορά το τι συνέβη στον θεσσαλικό κάμπο.

Τελικά, έγιναν έργα μετά τον «Ιανό»; Κάποιοι αυτοδιοικητικοί πήραν χρήματα και έκαναν τσαπατσουλιές; Ή τα έργα που έγιναν λειτούργησαν; Και σε ποιο βαθμό; Στα ζητήματα αυτά θα δώσει απάντηση η εισαγγελική έρευνα, αλλά υπάρχουν ζητήματα που οι πολίτες λαμβάνουν συγκεχυμένες πληροφορίες και σε αυτό «βοηθούν» και ορισμένα ΜΜΕ. 
Ένα λάθος που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι καθυστέρησε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υπεύθυνης ενημέρωσης. Στην περίπτωση της πανδημίας, όταν η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος έζησαν κάτι πρωτόγνωρο, νιώθαμε ασφαλείς όταν κάθε απόγευμα ακούγαμε συμβουλές από τον νηφάλιο επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, που συνοδευόταν από την εμπιστοσύνη που εξέπεμπε η πολιτική παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά. Στην περίπτωση του «Daniel», περισσότερο από μια εβδομάδα η κυβέρνηση φάνηκε να χάνει τον βηματισμό της. 
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί λανθασμένη εικόνα όχι μόνο για όσα έχουν συμβεί στη Θεσσαλία, αλλά και για την επόμενη μέρα. Επί παραδείγματι, δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται η εντύπωση ότι τα εδάφη της Θεσσαλίας θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργηθούν έπειτα από πέντε χρόνια. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βέβαια, κινητοποίησε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και οι επιστήμονές του διέψευσαν όσα υποστήριζαν κάποιοι άλλοι αναρμόδιοι με το αντικείμενο. Παρά τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ χρειάσθηκε να βγει στα τηλεοπτικά κανάλια ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, για να προσπαθήσει να διαλύσει τη λανθασμένη εικόνα, αναφέροντας ένα παράδειγμα: τον «Ιανό»! Οι περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» καλλιεργήθηκαν σύντομα. Στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Και απέδωσαν. Άλλωστε, οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ είναι παρόντες για να καθοδηγούν τους αγρότες. Το περιστατικό αυτό είναι κλασικό παράδειγμα της... κοιλιάς που έκανε η κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Κάτι που αντιμετωπίσθηκε βέβαια με την καθημερινή ενημέρωση του Συντονιστικού από τη Λάρισα. 
Ωστόσο, επειδή κρίσεις θα έχουμε κι άλλες, είναι βέβαιο ότι απαιτείται περισσότερος επαγγελματισμός. Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται κάτι στους δρόμους π.χ. της Φαρκαδόνας και να μεταφέρεται χωρίς διασταύρωση στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και αν το έκαναν αυτό μόνο τα ιδιωτικά κανάλια, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν συμφέροντα. Όταν όμως το αντικυβερνητικό κλίμα καλλιεργείται από την ΕΡΤ, τότε υπάρχει κάποιο ζήτημα. Κανείς δεν θέλει την ελεγχόμενη ενημέρωση. Αντίθετα, όλοι θέλουμε την είδηση, αρκεί να είναι διασταυρωμένη είδηση και όχι fake news.
Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ