ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλέξης Τσίπρας για Ευρωεκλογές: Συντεταγμένα και με ομαλό τρόπο προσφυγή σε εθνικές εκλογές
«Tου Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν
και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν
και του Καιρού τα πράματα, που αναπαημό δεν έχουν,
μα στο Kαλό κ' εις το Kακό περιπατούν και τρέχουν»
έγραφε ο Βιτσέντζος Κορνάρος στο έμμετρο μυθιστόρημά του τον 17ο αιώνα για έναν έρωτα χωρίς να γνωρίζει ότι τον 21ο αιώνα θα είχε πλήρη εφαρμογή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Ήταν ακριβώς πριν 5 χρόνια όταν ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 για να συναντήσει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 26,56 % και η Νέα Δημοκρατία 22,72 % με τη διαφορά να είναι μόλις 3,82%.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε τότε άμεση προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος το Σύνταγμα και τη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του εκλογικού σώματος και τους συσχετισμούς στην τότε Βουλή. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και τη διενέργεια εκλογών, οι οποίες ήρθαν τελικά τον Ιανουάριο του 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα.
«Να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις Ευρωεκλογές» έλεγε σε αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά.
Απηύθυνε δε στον Αντώνη Σαμαρά ακόμη μία προειδοποίηση και συγκεκριμένα να μην προχωρήσει στον διορισμό διοικητη της Τράπεζας της Ελλάδας και στον διορισμό του επόμενου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα».
«Όταν καταγράφεται μία τόσο έντονη δυσαρμονία, είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται κι ιδίως αυτή η Βουλή, να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύουν τον λαό και τη χώρα για χρόνια» έλεγε με άνεση ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθετε ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε άμεση διενέργεια εκλογών λέγοντας: «Όταν υπάρχει τόσο έντονη δυσαρμονία, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
Με το αποτέλεσμα των σημερινών Ευρωεκλογών να αγγίζει το double score υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι θα έπρεπε να ζητήσει από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.