Το άλυτο σταυρόλεξο Ελλάδας-εταίρων-μεταναστευτικού μετά το Βερολίνο
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, οι αλλαγές στη ατζέντα της μεταναστευτικής πολιτικής και η Τουρκία – Τι αναλύει το Stratfor
Από τις επιπτώσεις του χτυπήματος στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η Ελλάδα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Αναλύσεων Stratfor το οποίο σε πρόσφατη αναφορά του συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα στα αποτελέσματα του τραγικού συμβάντος στη γερμανική πρωτεύουσα.
Το ντόμινο των εξελίξεων που επηρεάζει την Ελλάδα αποδεικνύεται πολυπαραγοντικό και συνδυάζει την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής στις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά ενόψει των κρίσιμων εκλογών σε Γαλλία και Ολλανδία, την αλλαγή στάσης της Γερμανίας μετά την πρόσφατη επίθεση και την μετατροπή των όρων του προεκλογικού διαλόγου αλλά και την εξέλιξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την υπόθεση της βίζας –η οποία δεν πρόκειται να καρποφορήσει.
Μέσα σε όλα αυτά, σύμφωνα με το Stratfor, σημαντικό ρόλο παίζουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους οι οποίοι μετά την μονομερή ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει χριστουγεννιάτικο «μποναμά» κατηγορούν την Αθήνα ότι εφαρμόζει πολιτικές που δεν ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης. Αν και η Αθήνα πιθανότατα θα ξεπεράσει τη διαμάχη, όπως εκτιμά το Stratofor, μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα περιορίσει τη δυνατότητά της και την προθυμία της να συντονίσει τις μεταναστευτικές της πολιτικές με την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.
Το γεγονός αυτό είναι μία έκφανση του γενικότερου προβλήματος που υπάρχει γύρω από την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης με την κάθε χώρα να πιέζει για δικό της λογαριασμό.
Η μεν Γαλλία πηγαίνει σε προεδρικές εκλογές με την ατζέντα γύρω από το μεταναστευτικό να είναι σκληρή. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει, η επόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι πιθανότατα θα ασκήσει κριτική στη συμφωνία του Σένγκεν, η οποία καταργεί τους συνοριακούς ελέγχους και θα εισαγάγει πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές.
Η δε Ολλανδία προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο. Το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.
Τη μερίδα του λέοντος στην ανάλυση του Stratfor καταλαμβάνει η Γερμανία με το ενδιαφέρον της για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής συνεργασίας στα θέματα αυτά να αναμένεται να μεγαλώσει, όπως και η στήριξή της για πιο αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ. Η Ευρώπη θα μπορούσε να κλείσει τις πόρτες της κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών μονοπατιών.
Το πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται δομικό λόγω της περιορισμένης επιρροής που έχει στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και από τις οποίες ταξιδεύουν. Στο κεντρικό μεσογειακό μονοπάτι που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με τη Νότια Ιταλία για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι Βρυξέλλες για να σταματήσουν τους οικονομικούς μετανάστες της Υποσαχάριας Αφρικής από το να ταξιδεύουν προς τα βόρεια μέσω της Λιβύης. Κατά συνέπεια, η Ιταλία πιθανότατα θα συνεχίσει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό το 2017. Αν και η Ρώμη θα ζητήσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι εκκλήσεις της δεν θα βρουν ανταπόκριση.
Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι χώρες στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη για να βοηθήσουν την Ιταλία και έχουν συστηματικά αγνοήσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαμοιρασμό των μεταναστών σε όλο το μπλοκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.