Αποτελούν συνέχεια της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που έχουν ενταθεί στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2016 και μετά. Τότε πραγματοποιήθηκαν πρόωρες εκλογές αλλά δεν ακολουθήθηκαν από σχηματισμό κάποιας κυβέρνησης συνεργασίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης των πρωταγωνιστών. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, φοβάται την αλβανοποίηση της χώρας του και προσπαθεί να εμποδίσει την πολιτική συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα. Τη μέρα των βίαιων επεισοδίων είχε προηγηθεί η ψήφιση του Αλβανόφωνου πολιτικού, Ταλάτ Ξχεφέρι, για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Παρά τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση αυτές τις μέρες, αυτή έχει έντονο υπόβαθρο. Εδώ και χρόνια η διεθνοτική ένταση έχει αρχίσει να κλιμακώνεται, καθώς πολλοί Σλαβομακεδόνες θεωρούν ότι εξαναγκάζονται να μοιραστούν το κράτος τους με Αλβανόφωνους. Την ίδια στιγμή, οι Αλβανόφωνοι αισθάνονται πολιτικά και οικονομικά περιθωριοποιημένοι, ενώ διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση του στόχου ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ λόγω της συνεχιζόμενης διαφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Γκρούεφσκι ακολουθούσε ιδιαιτέρως λαϊκίστικη πολιτική, αδιαφορώντας για την εσωτερική συνοχή και προσπαθώντας να καλλιεργήσει την εθνική συνείδηση των Σλαβομακεδόνων είτε με την ασυμβίβαστη στάση του στο θέμα της ονομασίας είτε με τη χρηματοδότηση πολιτιστικών έργων στα Σκόπια και άλλες πόλεις της ΠΔΓΜ. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονταν ενώ ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του βρέθηκαν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της ευρύτερης γειτονιάς – μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Τουρκία και η Σερβία – έχουν καταδικάσει τα επεισόδια. Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο. Η αξιοπιστία του, ωστόσο, είναι περιορισμένη, καθώς – ως στενός συνεργάτης του Γκρούεφσι – θεωρείται πιστός ακόλουθός του και υπερασπιστής των συμφερόντων του. Δεν είναι τυχαίο πως έχει αρνηθεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ισχυρίζεται πως μπορεί να το πράξει.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων, θα είναι περιορισμένος. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις προσεκτικά. Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της χώρας στα Σκόπια δεσμεύεται πως θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Ξχεφέρι, προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συμφερόντων της ΠΓΔΜ. Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι, θα βρεθεί στα Σκόπια τη Δευτέρα, προσπαθώντας να μεσολαβήσει με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε προηγούμενη επίσκεψή του στα Σκόπια το Μάιο 2015 είχε έμμεσα οδηγήσει σε παραίτηση στελέχη του κόμματος του Γκρούεφσι, ασκώντας πίεση σε αυτούς να

αναλάβουν τις ευθύνες του λόγω συμμετοχής τους σε παράνομο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Ο Ιβάνοφ, πάντως, έχει δίκιο στη σημερινή τοποθέτησή του ότι τα προβλήματα της χώρας του δε μπορούν να επιλυθούν από κάποια ξένη δύναμη, όταν οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να συνεργαστούν. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διαφορετική χρονική συγκυρία, στην ΠΓΔΜ έχει ξυπνήσει ο εφιάλτης του 2001.