Εκτιμώ το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν καταφτάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από μια κουστωδία γάλλων επιχειρηματιών. Θα το εκτιμούσα περισσότερο αν οι κύριοι αυτοί έδειχναν ενδιαφέρον όχι μόνο για επιχειρήσεις και δημόσια περιουσία που πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και για επενδύσεις που δεν σχετίζονται με αναγκαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας…

Εκτιμώ τις δηλώσεις του κ. Μακρόν για μια επανιδρυμένη και δημοκρατική Ευρώπη. Θα τον εκτιμούσα περισσότερο αν δεν είχε ήδη συμφωνήσει με την κ. Μέρκελ για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Ολοι ξέρουμε σε ποια ταχύτητα θα βρεθεί η χώρα μας σε αυτή την περίπτωση...

Εκτιμώ τον υπουργό κ. Τσακαλώτο όταν διαβεβαιώνει στην Βουλή πως κανένας δεν του κοκκίνισε τα αυτιά από το τράβηγμα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

Θα προτιμούσα να κοκκίνιζαν από ντροπή τα μάγουλά του όταν ξεχνούσε την διαβεβαίωσή του πως θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση έτσι και μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τις εννιά χιλιάδες ευρώ!

Περισσότερο εκτιμώ τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή διότι με τις ερωτήσεις του αναγκάζει τους ευρωπαίους επιτρόπους να δίνουν σαφείς και διαφωτιστικές απαντήσεις. Συνέβη προσφάτως με τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί. Ο επίτροπος λοιπόν, «δίνει μια» και γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το φθινόπωρο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Χωρίς φιοριτούρες και γλώσσα διπλωματική, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι το πλαίσιο της εποπτείας μετά το Πρόγραμμα καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι «Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ», Το ποσό αυτό ξεπερνάει τα 175 δις!

Η ουσία της εποπτείας που θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, περιγράφεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού και θα αφορά «την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε «διορθωτικά μέτρα», για τα οποία όμως θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. Υπουργοί Οικονομικών) που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ … χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος μέλος». Αυτό το τελευταίο φαίνεται το είπε για να είναι συνεπής με την τελευταία δήλωσή του πως τα μνημόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά παράβαση όλων των δημοκρατικών κανόνων. Δεν θα ψηφίζουμε καν για τα μέτρα που θα μας αφορούν…

Οποιος είναι αφελής μπορεί να πιστεύει ότι η χώρα φεύγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών σε ένα χρόνο. Και μόνο η υποχρέωση για θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του3,5% για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι τα μνημόνια η επιτροπεία και η λιτότητα είναι το μέλλον των ελλήνων για πολλά χρόνια .Ο κ. Μοσκοβισί ήταν σαφής. Η κυβέρνηση γνωρίζει ασφαλώς ποια είναι η πραγματικότητα αλλά δεν κοκκινίζει από ντροπή. Για τους πολίτες μικρή σημασία έχει αν πρόκειται για μια ακόμα κυβερνητική αυταπάτη ή για μια ακόμα πολιτική απάτη…