Ας είμαστε κυνικοί ως πολίτες για να κατανοήσουμε με ευκολία τον κυνισμό της τρέχουσας πολιτικής. Τα διάσπαρτα κουφάρια εργοστασίων και μεγάλων βιοτεχνιών που βρίσκονται σπαρμένα στην ελληνική επικράτεια δεν ενδιαφέρουν τους γάλλους επενδυτές.

Το ότι είχαμε κάποτε ισχυρό κλάδο κλωστοϋφαντουργίας ή ότι μπορούμε να έχουμε εργοστάσια τυποποίησης των αγροτικών μας προϊόντων όπως για παράδειγμα του λαδιού που τυποποιείται στην Ιταλία επίσης δεν τους αφορά. Οι γάλλοι όπως οι κινέζοι και οι γερμανοί «επενδυτές» ενδιαφέρονται μόνο για υποδομές.

Οι Κινέζοι πήραν το μεγαλύτερο λιμάνι, οι Γερμανοί δέκα τέσσερα αεροδρόμια. Το θέμα είναι τι θα πάρουν οι Γάλλοι. Για παράδειγμα υπάρχει ακόμα απούλητο το νερό. Μπορεί να γίνει κάτι με τα τρένα. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει αν δεν πάρει κοψοχρονιά είτε υποδομές είτε δημόσιες εκτάσεις.

Ο κ. Μακρόν που είναι παιδί της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος, τα ξέρει όλα αυτά και ξέρει ποιο πρέπει να είναι το περιτύλιγμα. Έτσι ακούει, χωρίς να χασμουριέται, τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για άλλη Ευρώπη με δημοκρατική λογοδοσία και κοινοβούλιο των χωρών της Ευρωζώνης.

Του απαντά μάλιστα πως έχει ήδη βάλει μπροστά για τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ολοκλήρωσή της που θα προχωρήσει μόλις διορίσουν κάποιον να παριστάνει τον υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης κι όλα ωραία και καλά.

Στο μεταξύ έχει συμφωνήσει με την Μέρκελ για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και την ματαίωση κάθε σκέψης για την αμοιβαιοποίηση των χρεών με την έκδοση ευρωομολόγου. Thats it Μένει μόνο η μάλλον άσχημη εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας σχεδόν να εκλιπαρεί για λίγη παραπάνω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και του πρωθυπουργού να ζητά απευθυνόμενους στους γάλλους επιχειρηματίες απο το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» να του πουν τι άλλο θέλουν να (τους) κάνει για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο κι έτσι για να πάρει κάτι η Ελλάδα πρέπει να ξαναδώσει.

Το ρεπορτάζ μας πληροφορεί πως ο Μακρόν έχει φέρει μαζί του εκπροσώπους την πολεμικής βιομηχανίας. Θα πάρουμε λοιπόν οπλικά συστήματα από τους φίλους και συμμάχους Γάλλους και μετά αν οι τιμές είναι «λογικές». θα ψωνίσουν κι αυτοί. Προσοχή τώρα σε μια σημαντική λεπτομέρεια: Όταν μιλάμε για επενδύσεις μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά για ό,τι βγει στο σφυρί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων-αποκρατικοποιήσεων.

Θα ακολουθήσει δηλαδή «πλειοδοτικός» διαγωνισμός. Στην ουσία παρακαλούμε τους γάλλους επιχειρηματίες να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα παραχωρείται η δημόσια περιουσία! Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο αξεπέραστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης Μανόλης Γλέζος με λόγο απλό και μετρημένο χωρίς μισαλλοδοξία εξήγησε γιατί δεν θέλησε να αποδεχτεί την πρόσκληση και να παραβρεθεί στην Πνύκα. Είπαμε όμως. Η πολιτική απαιτεί κυνισμό. Ο Μανόλης Γλέζος που πριν από λίγα μόλις χρόνια τον ράντιζαν τα ΜΑΤ με χημικά, συμπλήρωσε πάνω από εβδομήντα πέντε χρόνια πολιτικής δράσης χωρίς να «καταφέρει» να γίνει κυνικός. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που του πήρε μόλις ελάχιστους μήνες…