Η τρίτη αξιολόγηση θα «πονέσει» πολύ
Αν κάτι περισσεύει στο πρωθυπουργό είναι η αισιοδοξία. Αυτή τον οδηγεί σε εκτιμήσεις που πέφτουν έξω
Προτιμώ αυτή την εξήγηση περί αισιοδοξίας από την άλλη της αντιπολίτευσης που απλά τον θεωρεί συνειδητό ψεύτη. Μιλώντας λοιπόν για εκτιμήσεις που πέφτουν έξω, μια πρόσφατες που ξεχωρίζουν είναι ότι θα κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση. Εδώ ο πρωθυπουργός κάνει θραύση. Δεν πιάνει ούτε τον λήγοντα.
Η εκτίμησή του πως η τρίτη και φαρμακερή αξιολόγηση που μόλις ξεκίνησε θα κλείσει μέσα στο τρέχον έτος παίρνει τώρα σειρά για να διαψευστεί όπως και όλες οι προηγούμενες. Πέραν του ότι στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του κ. Χουλιαράκη έχουν ήδη διαρρεύσει ότι δεν θα χαθεί κι ο κόσμος αν η αξιολόγηση κλείσει στα μέσα Φλεβάρη του 2018, υπάρχουν ήδη τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια.
Σπεύδω να σημειώσω ότι για τον καθημαγμένο πολίτη, σημασία έχει πως θα κλείσει και όχι πότε θα κλείσει. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν πιάσει δουλειά και έχουν ήδη ρίξει την πρώτη απαίτηση στο τραπέζι: Ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια για την οποία δεν έλαβαν γνώση και φυσικά δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους.
Η σχετική κυβερνητική διάταξη πέρασε αρχές Ιούλη και προβλέπει την εφαρμογή νέου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% για αγαθά και υπηρεσίες που συνδέονται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή όπως σπόροι, ζωοτροφές και λιπάσματα. Οι σχετικές πιέσεις εντάθηκαν προχτές στο Χίλτον όπου οι των τεχνικών κλιμακίων ήταν ανένδοτοι υποστηρίζοντας πως θα δημιουργηθεί κενό στα φορολογικά έσοδα που θα φτάνει τα 34 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-18.
Όλα αυτά την στιγμή που έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η χώρα μας έχει την θλιβερή πρωτιά στην αύξηση φόρων για το 2016! Όπως αναφέρεται στην έκθεση Tax Policy Reforms 2017 του ΟΟΣΑ,η Ελλάδα ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος του οργανισμού που αύξησε τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, όπως και η μόνη χώρα που επιβάρυνε κατά 1% περισσότερο σε σχέση με το 2015 τη μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών.
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, το γεγονός ότι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προϋπολόγισαν για το 2017 χαμηλότερα φορολογικά με εξαίρεση την Ελλάδα. Πρωτιά καταγράφεται για την Ελλάδα και στην επιβάρυνση από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης λόγω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.
Την ώρα δηλαδή που άλλες χώρες κάνουν προσπάθεια για να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις, στην Ελλάδα αυξάνεται με κάθε τρόπο η φορολογική αφαίμαξη παρά την διαπιστωμένη αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν. Μιλάμε μάλιστα για φόρους που πλήττουν απευθείας τα λαϊκά στρώματα όπως οι μικρομεσαίοι και φτωχοί αγρότες.
Αυτή η φοροκαταιγίδα δεν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ιδεοληψίας που δεν θέλει π.χ. να μειώσει το Δημόσιο όπως συστηματικά την κατηγορεί η αντιπολίτευση. Είναι απαίτηση των δανειστών που θέλουν να αυξήσουν και να εξασφαλίσουν τα έσοδα για να πάρουν πίσω τα δανεικά.
Όταν λοιπόν γίνεται τόση φασαρία για την μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες δηλαδή για περίπου 34 εκατ, σε δυο χρόνια, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν η συζήτηση φτάσει στα κόκκινα δάνεια, την κατάργηση της προσωπικής διαφορά που θα μειώνει τις συντάξεις, την κινητικότητα στο Δημόσιο (βλέπε απολύσεις) και τα εργασιακά (βλέπε κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας) Βιάστηκε πολύ ο πρωθυπουργός. Εκτός αν είναι διατεθειμένος να τα υπογράψει όλα «με τη μία» παίρνοντας πίσω τον Σεπτέμβριο διατάξεις που ψηφίστηκαν μόλις τον Ιούλιο στην Βουλή ώστε να αντιληφθούν και οι πλέον ανυποψίαστοι ποιοι κυβερνούν αυτό τον τόπο…