Τρίτη αξιολόγηση: Στο ίδιο έργο θεατές...
Η τρίτη αξιολόγηση κάποια στιγμή θα κλείσει όπως και οι προηγούμενες. Με πλήρη επικράτηση των θέσεων των δανειστών και νέες επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Ένα πρόβλημα με την διακρίβωση των πραγματικών απαιτήσεων των δανειστών το είχε πάντα αυτή η κυβέρνηση. Αλλιώς τα υπολογίζει και αλλιώς της προκύπτουν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαπραγμάτευση και η καθυστερημένη ολοκλήρωσή της να την βρίσκει ολοκληρωτικά παραδομένη στις απαιτήσεις τους. Καμιά αξιολόγηση δεν έχει κλείσει στην ώρα της και καμιά κυβερνητική εκτίμηση για τον χρόνο που θα γίνει το κλείσιμο δεν έχει πέσει μέσα. Η αξιολόγηση που τώρα αρχίζει θα κλείσει σύμφωνα με την κυβέρνηση μέσα στο 2017. Αυτό είναι το απώτατο όριο που μπαίνει από την πλευρά της.
Θα έλεγε κανείς πως μπορεί να γίνει αν η κυβέρνηση αποδεχτεί ασμένως και χωρίς εικονική διαπραγμάτευση κάθε απαίτηση των δανειστών. Ακόμα κι έτσι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το 30%. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα επιταχύνουν και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι να βγει ο χρόνος. Ωστόσο καθυστέρηση, έχει ήδη σημειωθεί κι αυτό επιβαρύνει το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Η αξιολόγηση όμως έχει αγκάθια που η αντιμετώπισή τους θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς έστω κι αν σε αυτή την φάση δεν προβλέπονται νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Πρώτο, ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018, δηλαδή αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «τρύπα» για την επόμενη χρονιά, όπως επίσης το αν, πόσο και πώς θα διανεμηθεί το όποιο φετινό πλεόνασμα. Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, ακτινογράφησαν τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά και θεωρούν πως υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό του 2018, το οποίο υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, στο 0,4% του ΑΕΠ.
Το ζήτημα φαίνεται να αφορά κυρίως της ευρωπαϊκή πλευρά διότι αυτοί είναι που έχουν δανείσει και καίγονται να εξασφαλιστούν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουν ανυποχώρητα σε πλεόνασμα 3,5% ενώ από το ΔΝΤ κρίνουν ικανοποιητικό ένα πλεόνασμα της τάξης του 2,2%. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η τελική εκτίμηση για την έκταση του προβλήματος είναι πρόωρη. Παρά την προφανή δυσκολία των σχετικών συζητήσεων, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ως το τέλος της εβδομάδας, που αναχωρούν οι θεσμοί, το θέμα του προϋπολογισμού για το 2018 θα έχει «κλείσει».
Οι συζητήσεις για το φετινό πλεόνασμα δεν πρόκειται να κλείσουν αμέσως. Οι του κουαρτέτου θα ζητήσουν κι άλλα στοιχεία που θα το επιβεβαιώνουν και αφού γίνει αυτό τότε θα μπουν σε συζήτηση για το αν και πως θα αποδοθεί μέρος του όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει το 2,7%, δηλαδή για περίπου 1,7-1,8 δισ. ευρώ.
Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποδειχτεί η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και ειδικά αυτής στην Μεγαλόπολη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να μπει στο πακέτο της πώλησης και η Μεγαλόπολη ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η συμμετοχή του κράτους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτι που θα προκαλέσεις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις και έρχεται κόντρα με πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.
Στη συνέχεια παίρνουν σειρά τα «κόκκινα δάνεια» που πρέπει να πουληθούν στα διεθνή κοράκια και η άμεση εφαρμογή της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να εξαφανιστεί κάθε νομική άμυνα των δανειοληπτών και αφεθούν έρμαια στο κύμα των κατασχέσεων της περιουσίας τους. Εδώ οι δανειστές φαίνονται ανυποχώρητοι και έτοιμοι να εκβιάσουν προβάλλοντας θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών…
Κερασάκι στην τούρτα της αξιολόγησης είναι ο περιορισμός της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Οι δανειστές προωθούν ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργείς, επέκταση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Η τρίτη αξιολόγηση κάποια στιγμή θα κλείσει όπως και οι προηγούμενες. Με πλήρη επικράτηση των θέσεων των δανειστών και νέες επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η κυβέρνηση που αυτή την φορά δεν μιλάει για κόκκινες γραμμές θα υποχωρήσει κατά κράτος αναλαμβάνοντας και πάλι δεσμεύσεις που καθιστούν τη χώρα μας δουλοπαροικία χρέους…