Σε άλλες «ειδήσεις» της ημέρας…
Τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και είναι τρομακτικά.
Το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων, δηλαδή πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).
Tο IIF εκτιμά πως το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί πλέον στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην άνοδο του επιπέδου του χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε όλο τον κόσμο, που ανέρχεται πλέον στα 59 τρισ. δολάρια.
Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε με χρέος 180%. Εχουμε δηλαδή έναν υπερχρεωμένο και μη βιώσιμο οικονομικά πλανήτη. To Ινστιτούτο καταγράφει επίσης μεγάλες δυσκολίες, έως αδυναμία, εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ ή το δολάριο.
Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να αποπληρωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Το χρέος αυτό θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κόστος αν τα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες αυξηθούν και τα νομίσματά τους ενισχυθούν.
Αυτή είναι μια εφιαλτική εικόνα που ίσως δεν γίνεται κατανοητή επειδή πρόκειται για παράθεση αριθμών και ποσοστών. Διαβάστε πως αποτυπώνεται ο πραγματικός εφιάλτης σε πρόσφατη έκθεση της Unicef: Σύμφωνα με αυτή, 1στα 7 παιδιά παγκοσμίως (περίπου 300) ζουν σε περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά ως και έξι φορές τα διεθνή όρια.
Συνολικά, σχεδόν δυο δισ. παιδιά διαβιώνουν σε τόπους όπου η ρύπανση του αέρα υπερβαίνει τον ετήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει οριστεί στα 10mg/m3, το οποίο σηματοδοτεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία. Η έκθεση των μικρών παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει καθοριστικά στην παιδική θνησιμότητα. Περίπου 600.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του αέρα.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται για το μέλλον είναι ανατριχιαστικές: Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μπορεί να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2050... Αυτά σε ό,τι αφορά τη μόλυνση. Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία της Unicef, 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στο Κογκό, τη Μοζαμβίκη και στην Παπούα Νέα Γουινέα, πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού. Το 90% όσων δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ζει σε αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής.
Τέτοια προβλήματα σε μεγάλη έκταση υπάρχουν στην Ωκεανία, την Κίνα και την Ινδία. Κατα μέσο όρο -κι αυτό δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας- περίπου 1.000 παιδιά τη μέρα πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχεύτεση και τις κακές συνθήκες υγιεινής.
Η Unicef εκτιμά ότι μόνο στην Αφρική οι άνθρωποι δαπανούν 40 δισεκατομμύρια ώρες περπατώντας κάθε χρόνο μόνο και μόνο για τη συλλογή νερού, τονίζοντας παράλληλα ότι η συλλογή νερού σε επισφαλείς περιοχές εκθέτει στον κίνδυνο της βίας και της επίθεσης γυναίκες και παιδιά.
Ένας καταχρεωμένος και μολυσμένος πλανήτης, στον οποίο κυριαρχούν περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας, την ύπαρξή της.
Σε άλλες ειδήσεις της ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την κυρία Παπακώστα…