Το πρακτορείο Reuters ότι η «αμφιλεγόμενη» αυτή ψηφοφορία ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας. Σαράντα λεπτά αργότερα μετά την ψηφοφορία στην τοπική Βουλή, η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ετσι, η ισπανική κυβέρνηση έχει πλέον τη δύναμη να «ξηλώσει» την τοπική κυβέρνηση και την τοπική Βουλή και να θέσει υπό τον έλεγχό της την αστυνομία και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η καταλανική κυβέρνηση ζητά από τους δημόσιους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις διαταγές της Μαδρίτης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης.

Ας δούμε τώρα πως συμπεριφέρθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις οι ευρωπαίοι Εταίροι της Ισπανίας και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί της: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία» έγραψε στο Twitter. Λίγο αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ δεν αντέχει άλλα ρήγματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ

«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την απόφαση της καταλανικής βουλής να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Τερέζα Μέι , προσθέτοντας παράλληλα ότι η Βρετανία επιθυμεί ενωμένη Ισπανία. Με λίγα λόγια όλοι τάσσονται αναφανδόν στο πλευρό του ισπανού πρωθυπουργού και δεν επιθυμούν απόσχιση της Καταλονίας. Επικαλούνται μάλιστα την συνταγματική νομιμότητα στην Ισπανία.

Ετσι είναι. Αν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο τότε δεν υπάρχει απόσχιση και σπεύδουν όλοι να το αναγνωρίσουν. Αν πρόκειται για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας κανένα πρόβλημα και τρέχουν όλοι να διαμοιράσουν τα ιμάτιά της. Αν πρόκειται για την βίαιη διχοτόμηση της Κύπρου προϊόν εισβολής και κατοχής πάλι δεν τρέχει τίποτα πέρα από γενικόλογες διακηρύξεις που εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Τώρα, όλοι στο πλευρό του πειθήνιου στις επιταγές της λιτότητας Ισπανού πρωθυπουργού.

Η Καταλονία είναι από τις πιο πλούσιες ίσως η πλέον πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας. Στην τοπική κυβέρνηση εκτός από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Πουζντεμόν και το δεξιό κόμμα του, συμμετέχει το κόμμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που πρωταγωνιστεί χρόνια τώρα στις προσπάθειες για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Για τους Ευρωπαίους εταίρους και τους αμερικανούς επικυρίαρχους ο κίνδυνος είναι σαφής:

Σε μια ανεξάρτητη Καταλονία οι αριστερές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις δεν αποκλείεται να πάρουν την πλειοψηφία και να αμφισβητήσουν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο της λιτότητας. Ετσι, όλοι σε αγαστή σύμπνοια στηρίζουν τον Ραχόι και λένε που και που καμιά κουβέντα περί μη βίας…