Στις 18 Σεπτεµβρίου άρχισε η επίσηµη απογραφή του πληθυσµού της Αλβανίας, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδοµάδες.

Η Ελλάς έχει άµεσο ενδιαφέρον και προφανές εθνικό συµφέρον για την ακριβή και αντικειµενική καταγραφή του αριθµού των υπηκόων της γειτονικής χώρας που δηλώνουν ως εθνικότητα την ελληνική. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι µεν επισήµως ανεγνωρισµένη, αλλά η Αλβανία έχει µείνει στους πλαστούς αριθµούς της εποχής του κοµµουνισµού. Αναγνωρίζει µόνο 60.000 Ελληνες στη Βόρειο Ηπειρο, ενώ οι οµογενείς µας έχουν κάνει τη δική τους απογραφή και µιλούν για έναν αριθµό όχι µικρότερο από 280.000. Η προηγούµενη επίσηµη απογραφή έγινε το 2011 και καταγγέλθηκε ως άκυρη από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την Οργάνωση «Οµόνοια» της Ελληνικής Μειονότητας. Στην απογραφή µπορείς, αν θέλεις, να δηλώσεις θρήσκευµα και εθνική καταγωγή.

∆ηλαδή, η καταγραφή του αριθµού των ορθοδόξων χριστιανών (περιλαµβάνονται Αλβανοί ορθόδοξοι, Ελληνες, Μαυροβούνιοι κ.ά.) και της Ελληνικής Μειονότητας θα είναι σωστή υπό δύο προϋποθέσεις: Α) Να δηλώσουν οι ίδιοι οι απογραφόµενοι θρήσκευµα και εθνικότητα. Είναι προαιρετική η δήλωση, αλλά για τις µειονότητες είναι όρος επιβίωσης. Αν δεν ξέρουµε πόσοι είναι οι Ελληνες, πώς θα τους προστατεύσουµε αποτελεσµατικά; Β) Να γίνει χωρίς λάθη η καταχώριση στο τάµπλετ του απογραφέως.

Ηδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καλέσει τα µέλη της να δηλώσουν ευθαρσώς το θρήσκευµά τους και να ελέγξουν αν το καταχώρισε ο αρµόδιος υπάλληλος. Το ίδιο έκαναν για τους δικούς τους πιστούς οι θρησκευτικές ηγεσίες των µουσουλµάνων και των ρωµαιοκαθολικών. Επίσης, ανακοίνωση για την απογραφή εξέδωσε η οργάνωση «Οµόνοια» των Ελλήνων, η οποία εκφράζει αρκετές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Ενδιαφέρον σηµείο είναι η µεταφορά της γνωστής διαµάχης Σκοπίων - Βουλγαρίας στο έδαφος της Αλβανίας. Για µια µικρή οµάδα σλαβοφώνων στην περιοχή της Πρέσπας (Ν∆ Αλβανία) έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και η Σόφια και τα Σκόπια. Οι µεν µιλούν για βουλγαρική µειονότητα, οι δε για «µακεδονική». Η Βουλγαρία πιέζει τα Σκόπια στα σηµεία που δεν πίεσε -ως ώφειλε- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι η οποιαδήποτε πρόοδος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασµό των δικαιωµάτων της Ελληνικής Μειονότητας και από την πρόοδο των θεσµών του κράτους ∆ικαίου. Η περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρη καταδεικνύει ότι ο Εντι Ράµα έχει ανθελληνική γραµµή, ίσως λόγω και των στενών σχέσεών του µε τον Ερντογάν. Ας χρησιµοποιήσουµε κάθε διπλωµατική και οικονοµική πίεση προς την Αλβανία. ∆εν είναι δυνατόν εν έτει 2023 µια χώρα υποψήφια για την Ε.Ε. να σκορπά τον φόβο στις µειονότητες και να εµποδίζει την αντικειµενική καταγραφή των αριθµητικών δεδοµένων. Είναι καθήκον µας να κάνουµε τους Βορειοηπειρώτες να αισθανθούν την προστασία της Αθήνας.

Είναι ανάγκη να πλησιάσουµε περισσότερο τους βλαχόφωνους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου και να τους βοηθήσουµε να αντισταθούν στις ποικίλες προσπάθειες αφελληνισµού. Είναι καιρός να εγκαταλείψουµε τα δήθεν προοδευτικά συµπλέγµατα και να θυµηθούµε ότι τον Νοέµβριο του 1940 η Κορυτσά υποδέχθηκε τον Στρατό µας γεµάτη από ελληνικές σηµαίες. Πιστεύουµε στην καλή γειτονία. ∆ιεκδικούµε όλα τα δικαιώµατα της Ελληνικής Μειονότητας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/9