Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιβάλλει να κάνουµε έξυπνες κινήσεις, µε επίγνωση των λεπτών ισορροπιών, µε κατανόηση του ιστορικού και πολιτιστικού υποβάθρου και µε στόχο αφενός µεν την αποφυγή της κλιµάκωσης και αφετέρου την προστασία των συµφερόντων του Ελληνισµού, υπό την ευρύτερη έννοια.

Καταθέτω ορισµένες προτάσεις:

1. Η Ελλάς υποστηρίζει το δικαίωµα του Ισραήλ να ζει ειρηνικά, να ασκεί το δικαίωµα της νόµιµης άµυνας και να προστατεύει τους πολίτες του από κάθε επίθεση.

2. Η χώρα µας διαχωρίζει τον παλαιστινιακό λαό από τους ακραίους ισλαµιστές και υποστηρίζει το δικαίωµα των Παλαιστινίων για δικό τους κράτος.

3. Καλούµε όλες τις αντιµαχόµενες πλευρές να προστατεύσουν τους αµάχους και να σέβονται το ∆ιεθνές Ανθρωπιστικό ∆ίκαιο.

4. Η Ελλάς πρέπει να συνεχίσει την πολυµερή διπλωµατική δραστηριότητα και τις τριµερείς συνεργασίες µε Κύπρο, Ισραήλ, αφενός και Κύπρο, Αίγυπτο, αφετέρου, εντάσσοντας σταδιακά και άλλες χώρες της περιοχής.

5. Η χώρα µας είχε και επιθυµεί να συνεχίσει τις καλές σχέσεις της µε τον αραβικό κόσµο. Η στενή συνεργασία µας µε το Ισραήλ δεν είναι εµπόδιο. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια βλέπουµε µε ενδιαφέρον την προσέγγιση του Ισραήλ µε χώρες του αραβικού κόσµου («Συµφωνίες του Αβραάµ»).

6. ∆εν πρέπει να επιτρέψουµε στην Τουρκία να αξιοποιήσει τους θρησκευτικούς δεσµούς της για να επιτύχει την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από κάποιες αραβικές χώρες. Καλό είναι να θυµόµαστε και να υπενθυµίζουµε την Ιστορία. Επί παραδείγµατι, το 1961, στη Βουλή της νεαράς τότε Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, οι 35 Ελληνοκύπριοι βουλευτές κατέθεσαν και στήριξαν ψήφισµα υπέρ του αντιαποικιακού αγώνα των Αλγερινών Αράβων, οι οποίοι ζητούσαν και επέτυχαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία. Οι 15 Τουρκοκύπριοι βουλευτές µε υπόδειξη της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισµα, δηλαδή µία σηµαντική υπόθεση για τον αραβικό κόσµο.

7. Η Ελλάς έχει δικαίωµα και υποχρέωση να προστατεύσει τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και τους Ορθοδόξους χριστιανικούς πληθυσµούς στη Μέση Ανατολή. Ιδιαιτέρως σήµερα η σκέψη µας στρέφεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύµων, τον διαχρονικό Φύλακα του Παναγίου Τάφου. Στον διάδροµο της Γάζας ζητούµε από όλους να προστατευθεί η Μονή του Αγίου Πορφυρίου και η ελληνορθόδοξη κοινότητα, την οποία ποιµαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος.

8. ∆ιαβάζουµε µε έκπληξη την ακόλουθη φράση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατηγορεί το Ισραήλ: «Εισβάλλεις στα εδάφη τους, παίρνεις το σπίτι τους, το καταστρέφεις και µετά στη θέση τους βάζεις κάποιους άλλους. Και σ’ αυτό βρίσκεις µία ορολογία: έποικος. Αυτό είναι κλοπή, ληστεία και έτσι πρέπει να χαρακτηριστεί». Ξεχνάτε τους Τούρκους εποίκους στα Κατεχόµενα της Κύπρου, κ. Φιντάν; Μόλις περιγράψατε παραστατικά τη συµπεριφορά της Τουρκίας στην κατεχόµενη Κύπρο µετά την εισβολή του 1974!

9. Οι πανηγυρισµοί σε πόλεις, πλατείες και δοµές φιλοξενίας µεταναστών υπέρ της «Χαµάς» σε όλη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα) πρέπει να κάνει ακόµα πιο αυστηρή τη µεταναστευτική πολιτική µας. Απαιτείται πολύ καλή φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων!

10. Θα είναι χρήσιµο να ενισχύσουµε τις ήδη καλές σχέσεις µας µε την Ιορδανία. Ο ρόλος της στις µεσανατολικές εξελίξεις των επόµενων µηνών και ετών θα αποδειχθεί κοµβικός.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 21/10