Mπορεί στη θερινή επικαιρότητα να έχει τώρα μια υψηλή θέση το ερώτημα για το τι σκοπεύει να κάνει το γεωτρύπανο του Ερντογάν
στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί παρά μόνο μία λεπτομέρεια στη μεγάλη εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας για την Ελλάδα. Η ελληνική ηγεσία έχει πλέον απέναντί της έναν αντίπαλο που θα εξαντλεί για όσο διάστημα μπορέσει κάθε δυνατότητα για να φορτώνει με προβλήματα την Αθήνα. Η εχθρική συμπεριφορά των φανατισμένων Τούρκων εθνικιστών προς την Ελλάδα είναι σήμερα οξυμένη από το γεγονός ότι η Ευρώπη έστειλε πρόσφατα ένα ηχηρό «γιοκ» στην απόπειρα του ισλαμιστή Ερντογάν να αμφισβητήσει την κυριαρχία ελληνικού-ευρωπαϊκού εδάφους, βάζοντας ένα γεωγραφικό όριο προς δυσμάς στην «αναθεωρητική», χιτλερισμού τύπου, πολιτική του για αναζήτηση «ζωτικών χώρων». Η τουρκική εχθρότητα είναι επίσης οξυμένη από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον στρατιωτικά ισχυρή, άρα και πολύ «δύσκολος» στρατιωτικός αντίπαλος της Τουρκίας. Έτσι, η τουρκική διπλωματία θα κάνει στο εξής ό,τι το δυνατόν για να βρίσκει δρόμους προσφερόμενους για την έγερση προβλημάτων σε βάρος της Ελλάδας σε πεδία που περιλαμβάνονται στην τουρκική «στρατηγική» της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας.
Ήδη η Αθήνα οργανώνεται για να ακυρώσει τις «πολιτικές» που θέλει να προωθήσει η Άγκυρα στη Θράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο πρόσφατα «ατυχήσας» στα μάτια της Ευρώπης, άξεστος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, σε συνεργασία με τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τις κυβερνητικές υπηρεσίες που ασχολούνται αρμοδίως με ζητήματα θρησκευμάτων, φτιάχνει «ατμόσφαιρα» στη Θράκη, θέτοντας ζήτημα εκλογής των εκεί μουφτήδων όχι κατά τα οριζόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά από το κατά πώς θα ήθελε η Άγκυρα να γίνεται αυτό.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα εκτιμά ότι το καθεστώς Ερντογάν θα κάνει ό,τι το δυνατόν για να προκαλέσει μια κατάσταση «αποσταθεροποίησης» εντός της θρακικής κοινωνίας, παράλληλα με προπαγάνδες στη διεθνή σκηνή για καταπίεση των «Τούρκων» της Θράκης. Στόχος της Άγκυρας, να δημιουργηθούν συνθήκες «έντασης» με βαλκανικές προεκτάσεις στην περιοχή αυτή που «πονάει» πολύ τον Ερντογάν: τη Θράκη, το ελληνικό έδαφος, δηλαδή, που έχει στρατηγικά αναβαθμιστεί από ΗΠΑκαι ΝΑΤΟ, με κορυφαία πόλη-βάση την Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά εδάφη. Η ελληνική Θράκη είναι από δεκαετίες επιθετικός στόχος της Τουρκίας, αλλά είναι σήμερα η περιοχή που η συμμαχία της Δύσης θεωρεί σημαντικό στρατηγικό κόμβο της με δρόμους ανοικτούς προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία, που ημέρα με την ημέρα απομακρύνεται στρατηγικά από τη Δύση και συνεργάζεται με τη Ρωσία και την Κίνα, θα επιμείνει να κρατήσει «ζωηρή» την παρουσία της στις βαλκανικές μουσουλμανικές κοινότητες, και ειδικότερα στη Θράκη, όπου διατηρεί ένα πολιτικό πλεονέκτημα που της έχει δώσει η ίδια η Αθήνα με ολέθριες αποφάσεις της: Οι ελληνικές κυβερνήσεις επέτρεψαν στην Άγκυρα να εμφανίζεται ως διαθέτουσα δικαίωμα ενδιαφέροντος (droit de regard) για την κατάσταση των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης, ενώ καμία Συνθήκη δεν το προέβλεπε, ούτε και αναφερόταν πουθενά όρος «τουρκική μειονότητα».
Σήμερα, στις διπλωματικές υπηρεσίες διατυπώνεται ισχυρή η άποψη κατά την οποία η Αθήνα πρέπει ταχέως να ακυρώσει πολιτικά με απόλυτο τρόπο το «ενδιαφέρον» της Τουρκίας για τους Έλληνες μουσουλμάνους και να βάλει αυστηρά «κόκκινη γραμμή» στις δραστηριότητες του τουρκικού γ. προξενείου Κομοτηνής, που επί σειρά ετών, με αδικαιολόγητη πολιτική ανοχή της Αθήνας, παριστάνει θρασύτατα το «κυβερνείο» των μουσουλμανικών κοινοτήτων ως εντολοδόχος της Άγκυρας. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, το «υπόσχεται» ήδη αυτό η αναθεωρητική Τουρκία. Ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας περιλαμβάνει και «πιέσεις» στα ευρωπαϊκά εδάφη της ελληνικής Θράκης, που άλλωστε προκαλούν και το έντονο ενδιαφέρον της Μόσχας.