Μηδενικά τα ποσοστά ευστοχίας του ΥΠΟΙΚ
Όταν ξεκινά μια διαπραγμάτευση και έχεις απέναντί σου έναν ισχυρό αντίπαλο, το σύνηθες είναι να βάζεις χαμηλά τον πήχυ, για να μη βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι της δεύτερης αξιολόγησης, έθεσαν τρεις φιλόδοξους στόχους. Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, να ανοίξει η συζήτηση για μια συνολική λύση για το χρέος και να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του Προϋπολογισμού από το 2018 και μετά.
Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου φάνηκε ξεκάθαρα ότι και οι τρεις στόχοι είναι, αν μη τι άλλο, ανέφικτοι.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα και, στην καλύτερη περίπτωση, η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup του Ιανουαρίου.
Στο θέμα του χρέους η ευρωζώνη μπορεί να επισημοποίησε τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι... ενθουσίασαν τους αναλυτές, αλλά διά στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως τα μεσοπρόθεσμα και ουσιώδη μέτρα ελάφρυνσής του θα συζητηθούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018.
Το ζήτημα της «μη λύσης» για το χρέος, αλλά και η καθυστέρηση της αξιολόγησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όσον αφορά το κομβικό θέμα των υψηλών πλεονασμάτων, των οποίων η επίτευξη συνεπάγεται τη λήψη σκληρών περιοριστικών μέτρων, η Ελλάδα, παρότι είχε «σύμμαχο» το ΔΝΤ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιμονή του γερμανικού «μπλοκ».
Έτσι, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ότι θα στοχεύσει σε πλεόνασμα 3,5% όχι μόνο για το 2018, αλλά τουλάχιστον για μία τριετία ακόμα, δηλαδή έως το 2021.
Παραβλέποντας ότι τόσο μεγάλα πλεονάσματα είναι αδύνατον να επιτευχθούν επί μακρόν -κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και αυτοί που τα εισηγούνται-, είναι βέβαιο ότι διαπραγμάτευση επί των μέτρων που θα επιτύχουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι μακρά, ίσως και ατελέσφορη.
Μόνο που τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να περιγραφούν στον νέας μορφής δημοσιονομικό κόφτη που περιγράφεται στην απόφαση του Eurogroup, αλλά και να περιληφθούν στο νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.
Πλέον, χάνοντας και τους τρεις στόχους, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Άλλωστε, ο κ. Τσακαλώτος το είχε προβλέψει, λέγοντας προ δεκαημέρου ότι ο Δεκέμβριος του 2016 θα είναι πιο δύσκολος μήνας από ό,τι ήταν ο Ιούλιος του 2015.