Η συνεχής ένταση στο Αιγαίο
Η Τουρκία, ανεξαρτήτως εσωτερικών εξελίξεων, έχει εντατικοποιήσει εμπράκτως την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο
Με ένα μουγγό ΚΥΣΕΑ, η Αθήνα απάντησε στην ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο, η οποία, εμφανώς πλέον, επιχειρεί να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση «στα «άκρα», ώστε να δοθεί η αφορμή για «καταλυτικές» τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο.
Ορθώς η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά μόνον φραστικώς στην επικίνδυνη προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο, αλλά βεβαίως αυτός -ο μόνος επιτρεπτός χειρισμός- δεν μειώνει και, πολύ περισσότερο, δεν λύνει το πρόβλημα.
Η Τουρκία, ανεξαρτήτως εσωτερικών εξελίξεων, έχει εντατικοποιήσει εμπράκτως την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο από τον Δεκέμβριο του 2015, που συμπίπτει με την ετεροβαρή, εις βάρος της Ελλάδας, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το συνακόλουθο Σχέδιο Δράσης για το προσφυγικό, με δύο τρόπους:
- Δεσμεύει πλέον για ολόκληρο τον χρόνο περιοχές που καλύπτουν ολόκληρο το Αιγαίο, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία «ιδρύει» στις περιοχές αυτές μόνιμα Πεδία Βολής, μέσα στην ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, καθώς παραβιάζει μονίμως και σκοπίμως σε ορισμένα σημεία και τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ., που αποτελούν ελληνική κυριαρχία. Με αυτά τα μόνιμα πλέον τουρκικά Πεδία Βολής - περιοχές τουρκικών ασκήσεων, επί της ουσίας παγώνει κάθε διμερής συζήτηση για οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, της ΑΟΖ και των περιοχών για θαλάσσια Ερευνα και Διάσωση και στέλνει το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ στα αζήτητα. Και δι’ αυτού του τρόπου, η Τουρκία, φαινομενικώς, επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και στην πραγματικότητα να «κατοχυρώσει» τη μη ελληνικότητα των νήσων, αρχίζοντας από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, μέχρι το Καστελόριζο και τη Μεγίστη, μαζί με τις νησίδες και βραχονησίδες.
- Εκμεταλλεύεται πλήρως την Ευρωτουρκική Συμφωνία του 2015, που επιτρέπει στην Τουρκία να αυξήσει τις επιχειρήσεις της για θαλάσσια Ερευνα και Διάσωση (SAR) και «στη Διεθνή Θάλασσα του Αιγαίου», στερώντας έτσι από την Ελλάδα τις αποκλειστικές και νόμιμες αρμοδιότητες για SAR στη Διεθνή Θάλασσα του Αιγαίου μέσα στο FIR Αθηνών. Δι’ αυτού του τρόπου, η Τουρκία, με βάση τον νόμο της του 2001, επιχειρεί να «κατοχυρώσει» ότι της «ανήκει» το μισό Αιγαίο για SAR.
Η Αθήνα επιχειρεί, ανεπιτυχώς μέχρι τώρα, να εξισορροπήσει την δυσμενή κατάσταση με συνεχή έκδοση ελληνικών ΝΟΤΑΜ, που προκαλούν τουρκικές ΝΟΤΑΜ-αγγελίες προκλητικών και παράνομων τουρκικών ενεργειών.