Μύθοι και αντίμετρα
Η κυβέρνηση βιάζεται πολύ να ξεφορτωθεί την αξιολόγηση
Η κυβέρνηση βιάζεται πολύ να ξεφορτωθεί την αξιολόγηση, να ψηφίσει τα μέτρα για το 2019 και το 2020 για να κατοχυρώσει τα περίφημα αντίμετρα, που ευελπιστεί να τα μετατρέψει σε «πολιτικά αντίμετρα» έναντι των πολιτικών αντιπάλων της.
Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι το σίριαλ για το χρέος, με πρωταγωνιστές την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχει κατ’ ουσίαν αποκοπεί από τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Μάιο και αυτό είναι μια ακόμα ήττα για την κυβέρνηση, που επέμενε «σε μια συμφωνία πακέτο τον Μάιο».
Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επικεντρωθεί στην πολιτική δυναμική που θα της παρέχουν τα αντίμετρα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες μόνον, ο πρωθυπουργός διεκήρυσσε υπερηφάνως ότι τη στιγμή που θα επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% αμέσως θα μπαίνουν αντίμετρα 1% σε εφαρμογή.
Πρόκειται για μια ακόμα ηθελημένη πλάνη, που ανατρέπεται με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά από την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ θέλουν σαφέστατα να «κόψουν» τη φόρα της κυβέρνησης για τα εν δυνάμει «πολιτικά αντίμετρα» που θέλει να εκμεταλλευθεί, από τα αντίμετρα της αξιολόγησης. Γι’ αυτό και επιμένουν ότι τα αντίμετρα θα μπαίνουν σε εφαρμογή μόνον αν το πλεόνασμα είναι σταθερά πάνω από 3,5% (με πιθανό «κατώφλι» το 3,7%) και μόνο για το ποσοστό που υπερβαίνει το «σταθερό» 3,5%. Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρξει υπεραπόδοση πλεονασμάτων, δεν θα εφαρμοστεί κανένα αντίμετρο.
Ετσι πάει οριστικώς περίπατο στα βράχια η διακήρυξη «ούτε ένα ευρώ επιβάρυνσης», το ίδιο και το επόμενο ευφυολόγημα για «μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση».
Ενα ακόμα σκοτεινό σημείο αφορά τα ποια και πόσα αντίμετρα θα μπορούν να εφαρμοστούν, όταν σημειώνεται υπεραπόδοση πλεονασμάτων .
Η κυβέρνηση αφήνει να διαχέεται στον αέρα η εντύπωση ότι αυτή θα διαχειρίζεται τα αντίμετρα, κατά το δοκούν, δηλαδή τα ποσά και κυρίως το πού θα κατευθύνονται αυτά. Φαίνεται όμως μάλλον καθαρά ότι τα όποια και πόσα αντίμετρα θα εφαρμοστούν θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, που θα δίνουν το πράσινο φως.
Ολες αυτές οι «λεπτομέρειες» θα έρθουν στο προσκήνιο από το 2019 και μετά, όταν θα εφαρμοστούν στην πλάτη των Ελλήνων υποζυγίων τα αντισυνταγματικά μέτρα που θα ψηφιστούν από την κυβέρνηση σε λίγες ημέρες.
Από την «Ελευθερία του Τύπου»