Τα ΔΕΝ και τα ΙΣΩΣ
Oι προσδοκίες από το Eurogroup
Οι ενδείξεις για το σημερινό Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ
· θα έχει τη συμφωνία πακέτο (μέτρα - χρέος),
· θα έχει καθαρό δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους,
· θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ,
· θα έχει «δημοσιονομικό χώρο»,
· θα βγει στις αγορές,
· θα φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός!
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα έχει την εκταμίευση ενός ποσού δόσης που και αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, θα έχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, θα έχει την εμμονή του Βερολίνου στην εξέταση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος και μέτρα «If needed» (αν αυτά χρειαστούν), σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016, που έχει υπογράψει φαρδιά πλατιά και η Αθήνα.
Επειδή ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, η κυβέρνηση έχει πιαστεί από το ξεφούσκωτο σωσίβιο το οποίο πέταξε στο παρά πέντε το Παρίσι, με την πρόταση Λε Μερ για σύνδεση αποπληρωμής χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η πρόταση αυτή είναι αρκετά περίπλοκη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον «καθαρό διάδρομο» που θέλει η Αθήνα. Εν ολίγοις, όταν η Αθήνα θα έχει υψηλή ανάπτυξη, τότε θα υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ.: όχι από φοροεισπρακτικά μέτρα) και τότε θα μπορεί να γίνεται κανονικά η αποπληρωμή των τόκων. Αν, όμως, η οικονομία δεν παρουσιάζει υψηλή ανάπτυξη, τότε θα ενεργοποιούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό το δεύτερο σημείο αποτελεί κόκκινο πανί για το Βερολίνο, που θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με μείωση του χρέους, κάτι που ο κ. Σόιμπλε δεν πρόκειται να δεχθεί. Είναι αμφίβολο, όμως, αν και άλλοι εταίροι θα αποδεχθούν μια τέτοια αποκλειστική «προνομιακή» βοήθεια σε οικονομία χώρας που βρίσκεται σε ύφεση ή αναιμική ανάπτυξη - και υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με αναιμική ανάπτυξη.
Στο αντίποδα, η Αθήνα, έτσι όπως τα κατάφερε, θεωρεί ότι ακόμα και η άγνωστων μηχανισμών και λεπτομερειών σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα είναι η σανίδα σωτηρίας της, για να προπαγανδίσει ότι η χιονοστιβάδα μέτρων λιτότητας που ψήφισε οδηγεί σταθερά σε μείωση του χρέους.
Το πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο δεν θέλει να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα, όσα τηλεφωνήματα κι αν κάνει αυτός στην κυρία Μέρκελ.