Αθήνα - Πεκίνο στη ΔΕΘ
Στο περιθώριο της ΔΕΘ πραγματοποιείται ένα στρατηγικό επενδυτικό συνέδριο, που αφορά τη χώρα , αλλά και την ξεπερνά.
Πρόκειται για «τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Τάσεις και προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με αιχμή του δόρατος την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης (CDB) και την ελληνική ΔΕΗ, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως πρόσθετου ενεργειακού κόμβου για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη… μέσω Κίνας, η οποία δραστηριοποιείται εντόνως στους τομείς κυρίως της Πράσινης Ενέργειας στις κεντροανατολικές ευρωπαϊκές χώρες και στα Βαλκάνια.
Ως εδώ καλά. Οι Βρυξέλλες, όμως, με τους Μέρκελ και Μακρόν σε κοινό μέτωπο, αρχίζουν να επιδεικνύουν ένα αυξανόμενο αρνητικό ενδιαφέρον - ανησυχία για την αθρόα κινεζική διείσδυση στα ευρωπαϊκά χωράφια και κυρίως στις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών, στους τομείς των κατασκευών, ενέργειας και υποδομών. Με δυο λόγια, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι όλο και πιο σκεπτικά απέναντι στον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», που έθεσε δυναμικά η Κίνα σε εφαρμογή από τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο έχει στοχεύσει σωστά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που εγκλωβισμένες στο «μοντέλο ανάπτυξης» των Βρυξελλών, μέσω αναγκαστικών μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, είναι πολύ πρόθυμες να «ξεπουλήσουν» στην Κίνα τα περιουσιακά στοιχεία τους - και όχι στο Παρίσι ή στο Βερολίνο...
Το πλεονέκτημα της Κίνας είναι η μεγάλη ροή κεφαλαίων για τις επενδύεις αυτές μέσω ακριβώς της Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης υπό μορφή «εύκολων» δανείων, που δύσκολα όμως αποπληρώνονται και αυτά...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει «δειγματοληπτικώς» ελέγχους σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως π.χ. στη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλών ταχυτήτων Βουκουρεστίου - Βουδαπέστης, διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι «πρέπει να παίξει με τους κανόνες» και ακόμα ότι «απαιτεί περισσότερες εγγυήσεις» για το ελεύθερο εμπόριο, την προστασία περιβάλλοντος και τις εργασιακές συνθήκες, προτού αποφασίσει να συνυπογράψει τον Κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».
Επομένως, μετά την επιτυχημένη επένδυση της COSCO, η Ελλάδα αρχίζει να έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Βρυξελλών και Πεκίνου, πολύ περισσότερο μάλιστα αν το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορά και στην ενεργειακή διασύνδεση με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Το σίγουρο είναι ότι τα σχέδια αυτά θα συναντήσουν πολλά εμπόδια και ελέγχους από την ΕΕ, με στόχο να μη φύγουν από ευρωπαϊκά χέρια οι επενδύσεις αυτές.
Οχι τίποτε άλλο, αλλά έρχεται και ο Μακρόν...