ΟΙ ΔΥΟ πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν αυτό που λίγο ως πολύ οι περισσότεροι αντιλαμβανόντουσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κι άλλο στα ποσοστά του, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας, το ΚΚΕ ενισχύεται γιατί ο Κουτσούμπας έχει γίνει περσόνα και διότι είναι βολικό καταφύγιο, προσωρινό έστω, για τους πικραμένους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτό που τους συνέβη. Οι υπόλοιποι ίσα βάρκα ίσα νερά, αν και η βάρκα μπάζει λίγο, διότι είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά. Εκτός από τους Σπαρτιάτες που όποτε ακούγονται δεν είναι για καλό και τη Ζωή κάθε φορά που της φεύγει κάποιος βουλευτής και του ζητάει να παραδώσει την έδρα. Η ΝΔ έχει ανακτήσει (!) κιόλας μέρος των απωλειών μετά τα όσα κατακλυσμιαία (στην κυριολεξία) έχουν συμβεί και συνεχίζει να προηγείται με μία εικοσάρα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι ότι το εκλογικό σώμα έχει αρχίσει να παθαίνει μιθριδατισμό, θεωρώντας ότι είναι φυσιολογικό να προηγείται το κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θητεία του με 20 μονάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγο θέλει και θα θεωρείται περίεργο ή και δείγμα φθοράς για την ίδια τη ΝΔ να προηγείται μόνο με 20 μονάδες αν συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως θα θεωρείται κανονικότητα να μην υπάρχει πρακτικά αντιπολίτευση στη χώρα. Έχει ενδιαφέρον ότι ένα ποσοστό κοντά στο 70% (69% για την ακρίβεια, στην έρευνα της Pulse) θεωρεί πολύ, αρκετά ή μέτρια (δεν το αποκλείει) πιθανό να δημιουργηθεί νέο κόμμα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όπερ σημαίνει ότι προεξοφλεί τη διάσπαση. Λογικό για όποιον στοιχειωδώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι στο πολιτικό σύστημα.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ δεν φαίνεται κάποια συγκλονιστική μεταβολή. Το τοπίο στην αντιπολίτευση, εκατέρωθεν της ΝΔ, είναι κομμάτια και θρύψαλα, στα οποία θα προστεθούν και άλλα κομμάτια και θρύψαλα. Αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά αυτή δεν φαίνεται να είναι κοντά. Και βέβαια η κατάσταση έχει την εξήγησή της.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ σώμα έχει περάσει σε μία φάση που θέλει προτάσεις και απαντήσεις και όχι ΣΥΡΙΖΑϊκά φληναφήματα ψευτοεπαναστατικής γυμναστικής και παλαιάς κοπής ΠΑΣΟΚιές, ειδικά εν μέσω κρίσεων. Εξάλλου το εκλογικό σώμα δεν διστάζει να στέλνει τα μηνύματά του και στη ΝΔ. Τα έστειλε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουμε μπροστά τις ευρωεκλογές. Αλλ ά εντέλει τις διορθώσεις εν είδει αντιπολίτευσης τις κάνει η ίδια η βάση της ΝΔ μόνη της ή το εκλογικό σώμα αυτοσχεδιάζοντας. Σπάνια συναντά κανείς τέτοια συλλογική απαξίωση της αντιπολίτευσης σε πολιτικό σύστημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματίνη» στις 2/11/2023