Μια παρτίδα με ελληνικό ενδιαφέρον
H Ουάσιγκτον παρακολουθεί με «ενδιαφέρον» τη συνεχιζόμενη πρόσδεση της Αγκυρας στο άρμα της Μόσχας
Μετά τις χθεσινές επιτυχείς συνομιλίες ξεκίνησε η νέα μας συνεργασία με τη Ρωσία. Τώρα θα επισπεύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζαϊμπεχτσί μετά τη συνάντηση κορυφής Βλαντιμίρ Πούτιν - Ταγίπ Ερντογάν επί ρωσικού εδάφους, στο Σότσι. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας δίπλα του τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά από αυτά που δηλώνονται μέχρι εκείνα που συντελούνται στο παρασκήνιο συνήθως υπάρχει διαφορά.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με «ενδιαφέρον» -για να το πούμε κομψά- τη συνεχιζόμενη πρόσδεση της Αγκυρας στο άρμα της Μόσχας. Οπότε, προκύπτει ένα πολύπλοκο ερώτημα, χωρίς εύκολη απάντηση, που αφορά άμεσα την Ελλάδα: Τι γίνεται με την Τουρκία και τη Ρωσία;
Ενα από αυτά που γίνονται με την Τουρκία και τη Ρωσία είναι ότι όσο η Αγκυρα βλέπει να αυξάνεται η στήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους, τόσο ενισχύει τους δεσμούς της με τη Μόσχα ως αντίβαρο, ελπίζοντας ότι θα πιέσει τους Αμερικανούς να αλλάξουν στάση.
Υπάρχουν όμως μερικές «λεπτομέρειες»: Οι Αμερικανοί, ανεξαρτήτως τακτικών ελιγμών, δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη στρατηγική τους στο Κουρδικό. Οι Κούρδοι αποτελούν τον νέο «βραχίονα» της Δύσης στην περιοχή. Εχουν γεωγραφική διασπορά σε όλες τις χώρες αμερικανικού ενδιαφέροντος (Ιράκ, Συρία, Ιράν, Τουρκία), ελέγχουν πετρελαιοφόρες περιοχές, δεν είναι φανατικοί, είναι ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη βοήθεια, αποτελούν σημαντικό στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ, γι’ αυτό και το ομόσπονδο κουρδικό κρατικό μόρφωμα στο Βόρειο Ιράκ το «έστησαν», από άποψη δομών, οι Ισραηλινοί.
Βέβαια, η αντικατάσταση ενός «asset» όπως η Τουρκία, με προηγμένο, οργανωμένο στρατό, μέλος του ΝΑΤΟ κ.λπ., δεν γίνεται εν μια νυκτί (ο Ερντογάν, πάντως, εν μια νυκτί επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί με το αποτυχημένο πραξικόπημα), αλλά σημασία έχει αν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες. Η Τουρκία εκτιμά ότι έχουν ξεκινήσει και κατανοεί πού θα καταλήξει αυτό, όσος χρόνος και αν χρειαστεί.
Μία άλλη «λεπτομέρεια» είναι ότι οι Ρώσοι είναι παρόντες στο Κουρδικό και ως έναν βαθμό φαίνεται ότι υπάρχει συνεννόηση με τους Αμερικανούς επ’ αυτού. Ο Ερντογάν, στο Κουρδικό, πέφτει σε «τοίχο» όπου και αν στραφεί.
Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον (ψυχολογικά και πολιτικά) αποσταθεροποιημένο Ερντογάν για να προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενος τον διογκούμενο αντιαμερικανισμό στην Τουρκία. Εξάλλου, λέγεται ότι τον Ερντογάν τον έσωσαν οι Ρώσοι από το πραξικόπημα, προειδοποιώντας τον έγκαιρα. Αρα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι, ως έναν βαθμό, ο Ερντογάν κρατάει το κεφάλι του στη θέση του όσο τον χρειάζονται οι Ρώσοι.
Κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ρωτήθηκε από τουρκικό κανάλι τι θα κάνει η Αγκυρα εφόσον «Αμερικανοί στρατιώτες λειτουργούν πλέον ως ασπίδα για τους τρομοκράτες του PKK, ώστε να μην μπορούμε να τους πλήξουμε». Η απάντηση του Τσεβίκ ήταν: «Εάν οι δυνάμεις μας προωθηθούν αρκετά στη Βόρεια Συρία και τα αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα είναι ήδη εκεί, θα μπορούσατε να δείτε αρκετούς πυραύλους να πλήττουν τους Αμερικανούς κατά λάθος».
Αν η Τουρκία συνεχίσει να κινείται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δούμε μεγάλο υπερθέαμα στην περιοχή, πριν οποιοσδήποτε στη γείτονα σκεφθεί να πλήξει με πυραύλους αμερικανικές μονάδες.