Βρείτε το λάθος
Αν γίνει μία φορά, μπορεί να έτυχε. Αν γίνει δύο, μπορεί να είναι σύμπτωση. Αν γίνεται διαρκώς, τότε υπάρχει αίτιο
Στην περίπτωσή μας, το αίτιο είναι, προφανώς, η διαχρονική ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος. Για σκεφτείτε λίγο.
Σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, αντικειμενικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Συνθηκών, των ιστορικών δεδομένων, η Ελλάδα έχει... δίκιο, όσο μπανάλ, κλαψιάρικο και άσχετο με τις διεθνείς σχέσεις κι αν ακούγεται (και είναι). Το δίκιο από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν δεν έχεις την ισχύ ή τους συσχετισμούς, αλλά είναι μια αφετηρία χάραξης πολιτικής. Αλλο είναι να αμφισβητεί η Τουρκία τη Γαύδο και άλλο να ισχυρίζεται η Ελλάδα ότι της ανήκει η Αγκυρα.
Η εξ Ανατολών γείτων διεκδικεί κατοικημένα και μη ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, απειλεί με πόλεμο για άσκηση νόμιμου δικαιώματος, δεν αποδέχεται την επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, παραβιάζει εθνικό ενάεριο χώρο και χωρικά ύδατα, καταργεί de facto Συνθήκες, έχει εκτοπίσει ελληνικούς πληθυσμούς. Και όμως, η Ελλάδα αναγκάζεται να διεξάγει καθημερινά έναν ακήρυκτο πόλεμο, διότι «φίλοι» και σύμμαχοι» δεν παίρνουν θέση.
Στην Κύπρο η Τουρκία έχει κάνει εισβολή και διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν αναγνωρίζει την οριοθετημένη με όλα τα όμορα κράτη ΑΟΖ, δεσμεύει με παράνομες NAVTEX και NOTAM νόμιμο χώρο ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όμως, Ελλάδα και Κύπρος πιέζονται να συμφωνήσουν σε «λύση» που θα μετατρέπει τη Μεγαλόνησο σε προτεκτοράτο, με επικυρίαρχο την Τουρκία.
Στο Σκοπιανό, ένα κρατίδιο με σλαβο-αλβανικό πληθυσμό έχει σφετεριστεί ελληνική ιστορική ονομασία, στην οποία αναγάγει την καταγωγή του, προβάλλει αλυτρωτικούς χάρτες και σύμβολα, έχει συμπεριλάβει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας ακόμα και στο Σύνταγμά του. Και όμως, η Ελλάδα πιέζεται να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η Αλβανία εφαρμόζει πολιτική εθνοκάθαρσης εις βάρος αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας, διεκδικεί ελληνικά εδάφη, ζητεί «αποκατάσταση» πληθυσμού που έχει διωχθεί για συνεργασία με τους ναζί. Και όμως, αντί η Ελλάδα να επιβάλλει προστασία των Βορειοηπειρωτών, προσφεύγει η Αλβανία στη διεθνή Δικαιοσύνη για τους... Τσάμηδες.
Βρείτε τι είναι λάθος στην εικόνα.