Δεν είναι παίξε-γέλασε
«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε». Αυτή η ατάκα εμπεριέχει περισσότερη ιστορική σοφία από πολλούς τόμους μελετών για τον χαρακτήρα της Χερσονήσου του Αίμου.
Το γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται, βλέπουν -δεν κοιτούν απλώς- και ξέρουν τι μπορεί κάποιος να περιμένει σε αυτή τη γωνιά του κόσμου και σε τι δεν πρέπει να ελπίζει, όση υπομονή και αν έχει.
Η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει να ενταχθεί και στην Ε.Ε. Με την ευκαιρία λοιπόν της 105ης επετείου ανεξαρτησίας της, η πολιτική ηγεσία έδωσε διακομματικό ρεσιτάλ αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού.
«Χωρισμένοι σε δύο κράτη, αλλά ένα έθνος» ήταν το μήνυμα του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα για το Κόσοβο, ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που συναντήθηκε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του UCK Χακίμ Θάτσι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και για εγκλήματα πολέμου, υιοθέτησαν το σύνθημα «ένας λαός, ένα όραμα».
Ο Ράμα στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της αλβανικής ανεξαρτησίας προέβαλε μια σύνθεση των σημαιών της Αλβανίας και του Κοσόβου με φόντο τη σημαία της Ε.Ε., υπονοώντας την ένωση μέσω της ευρωπαϊκής ένταξης των δύο κρατών.
Ο Μέτα προτού επισκεφθεί το Κόσοβο για τους εορτασμούς περιόδευσε σε αλβανόφωνη περιοχή της Νότιας Σερβίας, τη Μεντβέντα, που μαζί με το Πρέσεβο και το Μπουγιάνεβατς ουδέποτε βγήκαν από την αλβανική μεγαλοϊδεστική ατζέντα. Προ μηνών, στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνεβατς οι σερβικές Αρχές είχαν κατασχέσει φορτία όπλων που προορίζονταν για τους Αλβανούς των Σκοπίων, περιοχές (Τέτοβο κ.λπ.) οι οποίες επίσης αποτελούν στόχο του αλβανικού αλυτρωτισμού.
Ο πρώην πρωθυπουργός και παλαιός γνώριμος της Ελλάδας Σαλί Μπερίσα σε ανάρτηση βίντεο στο Facebook για την εθνική επέτειο παρουσιάζει έναν αετό, σύμβολο της αλβανικής σημαίας, να πετάει πάνω από χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία βέβαια περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη, την Ήπειρο.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη για να συζητήσουν «όλα τα διμερή ζητήματα», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε προχωρήσει σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «κακομαθημένη» και είχε επαναφέρει το θέμα των «Τσάμηδων» και όλη τη σχετική θεματολογία αξιώσεων (!) από τη χώρα μας.
Η Βουλγαρία είναι μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Προ ολίγων ημερών προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας - Σόφιας από την απόφαση του Βούλγαρου υπουργού Εθνικής Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ να τοποθετήσει ένα άγαλμα που παραπέμπει στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και στη Μεγάλη Βουλγαρία, ένα χάλκινο λιοντάρι το οποίο με το αριστερό του πόδι κρατάει ασπίδα με χαραγμένο επάνω της χάρτη που εικονίζει τη Βουλγαρία να συμπεριλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας, της Σερβίας, της πΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Αλβανίας, δηλαδή στα όρια της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου...
Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ έδωσε «εξηγήσεις», υποβάθμισε το θέμα, αλλά ο λέων έμεινε εκεί να υπενθυμίζει το βουλγαρικό όραμα.
Ακόμα και τα Σκόπια, τα οποία μάλλον θα γίνουν, οσονούπω, μέλος του ΝΑΤΟ, και που μόνο λόγω συγκυρίας και διεθνών συσχετισμών δεν έχουν διαμελιστεί ακόμα από τους Αλβανούς, δυσκολεύονται να αποβάλουν τις «βλέψεις» τους έναντι της Ελλάδας...
Η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών, η προοπτική ένταξής τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι έχει στόχο να θεραπεύσει την εγγενή νόσο της περιοχής: τον μεγαλοϊδεατισμό όλων προς όλους. Η οποία όμως είναι και θα παραμείνει ανίατη, για λόγους που ξεκινούν πολύ πριν από τη δημιουργία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και θα παραμείνουν όταν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχουν πια…