3 χρόνια μετά: Πάντως αποφύγαμε το mail Χαρδούβελη!
Τέτοια εποχή, πριν τρία χρόνια, η χώρα ήταν σε προεκλογική περίοδο. Ένα από τα κύρια ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν το περίφημο mail Χαρδούβελη . Οι προτάσεις δηλαδή του τότε Έλληνα Υπουργού Οικονομικών προς την Τρόικα για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2014, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η χώρα θα εντασσόταν στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης (ECCL- προληπτική γραμμή ), που θα την θωράκιζε από κερδοσκοπικές επιθέσεις, έτσι ώστε να βγει με ομαλό τρόπο στις αγορές. Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά ήταν συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ και τα πιο δύσκολα προέβλεπαν αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% και πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων για την περίοδο 2016-2017.
Τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης είδαν στο mail Χαρδούβελη, τα μέτρα που θα φτωχοποιούσαν οριστικά την ελληνική κοινωνία. Σε συνεργασία με το υπόλοιπο αντιμνημονιακό μέτωπο, τορπίλισαν την εκλογή Προέδρου, οδηγώντας στην πιο κρίσιμη στιγμή τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ναυάγησε, η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε και το mail Χαρδούβελη δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση «πέτυχε» τελικά να μην εφαρμόσει τα μέτρα του mail Χαρδούβελη. Με κάποιο κόστος βέβαια. Έχει υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, έχει ψηφίσει μέτρα για το 2019 και 2020, έχει δεσμεύει τη ώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022. Συνολικά μετά από τρία χρόνια έχουμε:
14, 5 δις ευρώ μέτρα λιτότητας, μέχρι και το 2020. (28 νέοι φόροι, μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.α.).
40 δις ευρώ απώλειες από το τραπεζικό σύστημα. Μόνο την περίοδο της Νοεμβρίου 2014-Ιουνίου 2015 είχαμε 45 δις ευρώ διαρροή καταθέσεων.
24,5 δις ευρώ απώλειες του ΤΧΣ ( δημόσιο χρήμα δηλαδή) με την εξαΰλωση των μετοχών των συστημικών τραπεζών.
6 δις ευρώ απώλειες από τα κέρδη της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, λόγω της άδοξης λήξης του δεύτερου προγράμματος τον Ιούνιο του 2015.
Πάνω από 25 δις ευρώ απώλειες από τη χαμένη ανάπτυξη της περιόδου 2015-2018. Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 187 δις ευρώ, όταν η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 ήταν 217 δις ευρώ.
Δεν αντιλαμβάνεται η σημερινή Κυβέρνηση ότι αν το ζητούμενο είναι η παραγωγή νέου πλούτου, τότε η πολιτική της είναι λάθος στο βάση της, γιατί φορολογεί υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο μόνος που μπορεί να παράξει νέο πλούτο. Τα αποτελέσματα της τριετούς πολιτικής είναι ηχηρά!
Ενώ το 2014 η χώρα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη ύφεση, με ποσοστό 0,7%, το 2015 και το 2016 είχαμε μείωση του πλούτου, μείωση του ΑΕΠ. Για το 2017, ο στόχος είναι να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ, με 4,2 εκ. Ελλήνων να χρωστούν στην εφορία και 1000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να πραγματοποιούνται καθημερινά. Μαζί με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία το χρέος των Ελλήνων στο Δημόσιο ξεπερνά τα 130 δις ευρώ. Οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι Κυβερνώντες.
Περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους το 2017, λόγω των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Το 2018 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν έως το 75% του εισοδήματός τους σε εφορία και Ταμεία.
Οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, είναι εκείνες που δημιουργούνται και μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μειώνουν τους δείκτες της ανεργίας. Η γενιά των 600 ευρώ είναι πλέον παρελθόν. Ζούμε τη γενιά των 400 ευρώ.
Μια και μόνη διέξοδος υπάρχει για τη χώρα. Οικονομική ελευθερία. Μείωση φορολογίας, μείωση κρατισμού, μείωση ρόλου, παρέμβασης και κόστους του κράτους. Μόνο έτσι θα παραχθεί σοβαρός νέος πλούτος που θα ανακουφίσει τους οικονομικά αδύναμους συμπατριώτες μας και θα αυξήσει την ευημερία του ελληνικού λαού.
(*) Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων.