Μπορεί να είναι προεκλογική περίοδος, αλλά κάποια πράγματα καλό είναι να μπαίνουν στη θέση τους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, επισκέφθηκε χθες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά, διαμαρτυρόμενος για την πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, να αποκαλύψει τη σχέση που φέρεται να έχουν δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, με δίκτυα του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, καθώς και με πρακτικές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί εθνικού εδάφους. Ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν προχώρησε σε κανενός τύπου σχόλιο για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με πολύ συγκεκριμένο SMS από το τουρκικό προξενείο προς κατοίκους της περιοχής, με το σλόγκαν «Οι Τούρκοι ψηφίζουν Τούρκους».

Ο κ. Τσίπρας, αντίθετα, προχώρησε σε υπονοούμενα εις βάρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των στοιχείων που ενδεχομένως συγκεντρώνει η Ελληνική Αντικατασκοπεία και οι κρατικές Αρχές Εθνικής, εσωτερικής, Ασφάλειας, αφού προφανώς νιώθει εκτεθειμένος και αυτός και το κόμμα του απέναντι στις πολιτικές αποκαλύψεις ότι είχαν ανεπίσημη μεν, αλλά έγκαιρη ενημέρωση με στοιχεία για τις εμπλοκές δύο εν δυνάμει υποψήφιων βουλευτών τους με δίκτυα «χειραγώγησης» των τουρκικών υπηρεσιών.

Αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου και μετά τις εκλογές, είναι ότι επιτέλους θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την πλευρά τους η σχέση με τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες που χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων και της ίδιας ισονομίας των Ελλήνων υπηκόων των άλλων θρησκευμάτων. Μπορεί δηλαδή έναν αιώνα πριν να είχαμε μια θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, που αναφερόταν και αναγνωριζόταν ως τέτοια στη Συνθήκη Ειρήνης Ελλάδας - Τουρκίας που υπεγράφη στη Λωζάννη της Ελβετίας, αλλά σήμερα έχουμε μια πανσπερμία μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, που αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα, διαφορετικής εθνικής καταγωγής. Και ναι μεν το τουρκικό προξενείο στη Θράκη παραμένει ανοιχτό ως απότοκο της συγκεκριμένης Συνθήκης, παρά τις κατά καιρούς ανοίκειες, για τα διπλωματικά ειωθότα, πρακτικές του, αλλά ο πληθυσμός των μουσουλμάνων στο θρήσκευμα πολιτών ούτε τουρκικός είναι ούτε περιορισμένων ελευθεριών και διακρίσεων τυγχάνει. Πέραν του γεγονότος ότι οι μουσουλμάνοι της περιοχής είναι από παράδοση «ντόπιοι», δεν αποτελούν ενιαία οντότητα εξαιτίας της φυλετικής τους διάκρισης σε Πομάκους, Ρομά ή Τουρκόφωνους. Αλλά όλοι μαζί αποτελούν ενότητα ως πολίτες της ώριμης Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιας χώρας δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερα αυξημένη -«θωρακισμένη»- την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι της περιοχής, στη βάση του θρησκεύματος, δεν τυγχάνουν κανενός τύπου διάκρισης ή απαγόρευσης στη μετακίνηση, την παιδεία, την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας τους. Μάλιστα, στα προηγούμενα χρόνια, που οι οπαδοί του Γκιουλέν ή του κινήματος FETO αποτέλεσαν στόχο σε ένα «κυνήγι μαγισσών» από το καθεστώς Ερντογάν, με τις μυστικές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό του Φιντάν, να επιχειρούν δολοφονίες και απαγωγές και σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας παρέμειναν απολύτως προστατευμένοι από το σύστημα εθνικής ασφαλείας ως πολίτες της.

Το έργο των τάχα αυξημένης «δημοκρατικής ευαισθησίας» κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί να διαφέρει από τις υπεύθυνες πολιτικές πρακτικές της Κεντροδεξιάς: Να είναι προστατευμένοι και μη εκβιαζόμενοι οι μουσουλμάνοι της επικράτειας στην καθημερινότητα και την περιουσία τους, όπως οι χριστιανοί και οι Εβραίοι, και να απελαύνονται οι σε παρεκτροπή διπλωμάτες και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών που «εδρεύουν» στο τουρκικό προξενείο στη Θράκη ή όπου αλλού εντοπίζονται εντός της εθνικής επικράτειας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/6