Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε για την πολιτική ηγεσία και τους θεσμικούς φορείς της τακτικής Δικαιοσύνης η παρέμβαση του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ουσιαστικά τι ζητούσε; Την άμεση απελευθέρωση της συντριπτικής πλειονότητας των νεοναζί-χούλιγκαν και την άδεια να επιστρέψουν στη χώρα τους. Εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει η πιστοποιημένη κατηγορία για κάποιους ή κάποιον από αυτούς ότι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Μιλάνοβιτς σημείωσε με νόημα: «Η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να απελευθερωθεί. Αν τους κρατήσουν όλους θα είναι σαν επιβολή στρατιωτικού νόμου... είναι πολίτες, έχουν δικαιώματα... οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινισθεί, δεν έχουν γίνει γνωστές». Και θέλοντας να προκαταλάβει τις αποφάσεις της τακτικής ανάκρισης προειδοποίησε απειλητικά σε πολιτικό επίπεδο: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει και τους 100 θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

Ο πρόεδρος της Κροατίας με τον πλέον επίσημο και προκλητικό τρόπο επεχείρησε, χωρίς αιδώ, να ζητήσει από την κυβέρνηση να επέμβει στην υπόθεση και την τακτική Δικαιοσύνη της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρξουν κατηγορίες που εμπίπτουν στον νόμο και τις ποινές περί «εγκληματικής οργάνωσης» και ουσιαστικά οι Bad Blue Boys να επιστραφούν στη χώρα τους χωρίς να βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους. Ανάλογο κλίμα υπήρξε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν, την Κυριακή το πρωί, με τον ομόλογό του, Γ. Γεραπετρίτη.

Είχε ειπωθεί και γραφεί από την πρώτη ώρα, ειδικά στις στήλες και τα ρεπορτάζ της «Α», ότι οι Bad Blue Boys δεν εμπίπτουν στην κλασική κατηγορία των χούλιγκαν. Είναι κάτι ακόμη χειρότερο. Η συγκεκριμένη οργάνωση νεοναζί, που βρίσκει στέγη «κάτω» από τη σημαία και την ποδοσφαιρική ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αποτελεί ουσιαστικά παρακρατική δομή του κροατικού εθνικισμού. Στην ιστορία της εγγράφεται ως «λαμπρή παρακαταθήκη» -για το προ ελάχιστων δεκαετιών ανασυσταθέν κράτος της Κροατίας- η συμβολή της στο ξέσπασμα της εμφύλιας σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία, που προέκυψε από τις προγραμματισμένες ταραχές που δημιούργησαν οι «Bad Blue Boys» στον ποδοσφαιρικό αγώνα απέναντι στον Σερβικό Ερυθρό Αστέρα. Οι επίσημες παρεμβάσεις υψηλών τόνων και προκλητικότητας από την επίσημη κροατική ηγεσία επιδεικνύουν αυτό τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα. Επίσης, θα πρέπει ο χουλιγκανισμός αυτού του τύπου, που σχετίζεται με την αναβίωση των δογμάτων της βίας του ναζισμού της πρώτης φάσης, των ταγμάτων εφόδου, να αντιμετωπισθεί από την ευρωπαϊκή νομιμότητα αλλά και τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας -όταν ανακτήσουν την ψυχραιμία και τη συγκρότησή τους- με πιο περίπλοκη μεθοδολογική ανάλυση.

Ο σύνδεσμος και οι επαφές των Κροατών νεοναζί Bad Blue Boys με Ούγγρους ομοϊδεάτες τους, την παραστρατιωτική Αζόφ στην Ουκρανία, οι παρελάσεις στο Μιλάνο, οι συγκρούσεις στην Αυστρία, τα οράματά τους για προελάσεις βίας στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, η αντιπαράθεση με ελληνικές ομάδες θα πρέπει να προβληματίσουν σε μεγαλύτερο βάθος τις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και την UEFA. Ειδική παράμετρος η οποία πρέπει να αξιολογηθεί είναι το ενδεχόμενο μαζικών ταραχών που μπορούν να επέλθουν μεσοπρόθεσμα από συγκρούσεις ομάδων νεοναζί με «αντίφα», που μπορεί να ξεκινούν από τα γήπεδα και να επεκτείνονται στους δρόμους απειλώντας την εσωτερική σταθερότητα χωρών της Ευρώπης.

Το λάθος των αστυνομικών δομών στην Ελλάδα είναι ότι δεν αντελήφθησαν και αυτό το επίπεδο «απειλής», ώστε με διεθνή συνεργασία να επιστρέψουν οι Bad Blue Boys από το Μαυροβούνιο στην Κροατία ή από την Αλβανία ή ελάχιστα χιλιόμετρα μετά την Κακαβιά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/8