Μετά τις συσκέψεις της Τετάρτης και την ανταλλαγή απόψεων στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσία, μάλιστα, και του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Τσεφερίν, υπήρξαν συγκεκριμένες εξαγγελίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον περιορισμό του φαινομένου και τον έλεγχο της δράσης των χούλιγκαν.

Ορισμένοι βιάστηκαν να πουν ότι κάποια μέτρα από αυτά είχαν περιληφθεί στην έκτακτη νομοθεσία του 2022, μετά τη δολοφονία του φίλου του Άρη, Άλκη Καμπανού. Προφανώς, αυτοί που βιάζονται να κουνήσουν μοιρολατρικά το κεφάλι λέγοντας «μια από τα ίδια» δεν σκέπτονται ότι όλα εξαρτώνται από την αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση κάποιας στρέβλωσης, την πειθαρχία και τη συνέπεια στη δράση που θα εξελιχθεί. Κανένα πρόβλημα, φυσικά και ο χουλιγκανισμός δεν λύνεται με το «μαγικό ραβδί», και ας μην αγνοούμε ότι το φαινόμενο της βίας των νέων, που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, δεν συνδέεται μόνον με τα γήπεδα αλλά και με συμμορίες ανηλίκων και γενικότερα με τη δεσπόζουσα πλέον κουλτούρα βίας, που υπερβαίνει τον ρόλο και την αποστολή της Αστυνομίας και της τακτικής Δικαιοσύνης. Είναι μάλλον ένα κοινωνιολογικό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως ζήτημα πρόσβασης στο διαδίκτυο, παιδείας, οικογένειας και προπάντων πολιτισμού.

Επιστρέφοντας, όμως, στο ζήτημα του χουλιγκανισμού και στην επείγουσα αναγκαιότητα ανάσχεσής του από την π ολιτεία, ας μείνουμε στην ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες, μια ημέρα μετά, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη, σε ανώτατο επίπεδο. Η Αστυνομία ανέλαβε εκ νέου αποστολή στις θύρες των οργανωμένων οπαδών των ομάδων και απέκτησε πρόσβαση στο εσωτερικό των γηπέδων για έκτακτους ελέγχους και καταστολή. Η δυσλειτουργία που θα προκύψει, γνωστή. Οι οργανωμένοι, κάτι χιλιάδες έξαλλα νεαρά άτομα, θα μπαίνουν σωρηδόν στο γήπεδο κατά εκατοντάδες, λίγο πριν από τον αγώνα, και οι έλεγχοι των αστυνομικών θα είναι αναγκαστικά, εκ των συνθηκών, πλημμελείς.

Δεύτερον, είναι δεδομένο εξ εμπειρίας ότι τις περισσότερες φορές οι ομάδες των πλέον βίαιων χούλιγκαν βρίσκουν τα πολεμοφόδιά τους (ρόπαλα, σίδερα, φωτοβολίδες, καπνογόνα) αφού έχουν μπει στο γήπεδο, στην εξέδρα των οργανωμένων. Έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες κρύπτες πολύ πριν από την ώρα διεξαγωγής του αγώνα. Γιατί, λοιπόν, δεν λαμβάνεται από την αρχή η απόφαση, με τη συναίνεση των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών των ποδοσφαιρικών εταιρειών, να καταργηθούν οι εξέδρες (θύρες) των οργανωμένων και αυτοί να έχουν γενική πρόσβαση στο γήπεδο σε όλες τις θύρες τυχαία, ενώ στις ιστορικές θύρες να τοποθετούνται προνομιακά οικογένειες με παιδιά;

Είναι ζήτημα άλλωστε των επιχειρηματιών το πώς θα παρουσιάσουν και θα «μαρκετάρουν» το δημοφιλές άθλημα στο οποίο έχουν επενδύσει. Είναι ένας τόπος συγκέντρωσης μίσους, φανατισμού και οργανωμένης βίας ή ένας τόπος χαράς, συνάντησης, διασκέδασης και χιουμοριστικής διάθεσης μεταξύ αντίπαλων φιλάθλων; Στη δεύτερη περίπτωση τα γήπεδα θα γεμίσουν και τα διάφορα αξεσουάρ των ομάδων και οι χώροι εστίασης των γηπέδων θα αυξήσουν τα έσοδα. Η βάση των χούλιγκαν, ας μην το ξεχνάμε, είναι το γήπεδο και η συγκεκριμένη εξέδρα.

Πέραν αυτών, για να είναι αποτελεσματική η Αστυνομία θα πρέπει κάθε γήπεδο, ειδικά τα σύγχρονα της «Big 4», να έχει στις προδιαγραφές του ολοκληρωμένο σύστημα καμερών. Στο δωμάτιο καμερών θα βρίσκεται και ειδικός επιχειρησιακός αξιωματικός της Αστυνομίας, αλλά θα είναι συνδεδεμένο και με τα επιχειρησιακά κέντρα της αρμόδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κάθε ταραχή και εκτροπή θα καταγράφεται και θα ονοματίζεται. Ο ταραξίας δεν θα βρίσκεται μόνον απέναντι στις νομικές ευθύνες του αλλά θα αποβάλλεται ισοβίως, σε προσωπικό επίπεδο, από το γήπεδο.

Ας αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά και βλέπουμε...

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/8