Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη Θράκη το μεσημέρι της Δευτέρας θύμιζε την επωδό πολύ γνωστού εμβατηρίου: «Όπως ο λίβας καίει τα σπαρτά».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στην Αθήνα και ενώ οι προσκεκλημένοι του Έλληνα πρωθυπουργού, ηγέτες των Βαλκανίων, έφθαναν για το δείπνο, στη Θράκη και συγκεκριμένα στον Έβρο άναβαν 12 εστίες φωτιάς μέσα σε δύο ώρες ταυτόχρονα. Αυτές προστέθηκαν σε υπό εξέλιξη εστίες φωτιάς όχι μόνον στον Νομό Έβρου αλλά και στη Ροδόπη και την Καβάλα στο πέρασμα προς Ξάνθη, ενώ ο αέρας μαινόταν με 7-9 μποφόρ. Οι εξελίξεις... δραματικές. Κάηκαν σπίτια, κτήματα, εγκαταλείφθηκαν χωριά και οικισμοί. Έκλεισε η Εγνατία και τελικά, το βράδυ της Δευτέρας, διετάχθη μέχρι και η εκκένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης με τις φλόγες σχεδόν να γλείφουν τη βόρεια πλευρά του. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση πολέμου μετατρέπεται σε στρατιωτικό πρώτης ανταπόκρισης σε σχέση με το «μέτωπο».

Οι περιοχές του Έβρου δοκιμάζονταν από το Σάββατο από πυρκαγιά, που ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από έναν κεραυνό. Οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα ως προς τις πυρκαγιές στη Θράκη για τη Δευτέρα ήταν «κόκκινες», ενώ η εκτίμηση απειλής από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, ως προς τις αιτίες της φωτιάς του Σαββάτου, στην περιοχή χαμηλή. Όλα ξεκίνησαν από κεραυνό...

Αυτά φυσικά μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, που ο «λίβας άρχισε να καίει τα σπαρτά». Την ώρα πάντως που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκαναν κοινές δηλώσεις, ενώ άρχιζε το δείπνο με τους ηγέτες των Βαλκανίων και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δύσβατη περιοχή, στο κέντρο του δάσους της Δαδιάς, ξεκινούσε άλλη μια εστία πυρκαγιάς στον Έβρο, που ήδη καιγόταν από την παραλία μέχρι την Ορεστιάδα. Φυσικά, δεν μπορούσε εκεί κάποια παρέα να κάνει «μπάρμπεκιου». 

Όταν μιλάμε για τη Θράκη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε μια σειρά ειδικών παραμέτρων. Η περιοχή δεν είναι Ρόδος. Οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές όλο τον χρόνο, οι βροχές πιο συχνές, το χώμα και η βλάστηση υγρή. Η γεωπολιτική αξία της Θράκης, και όχι μόνον του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έχει πλέον αναδειχθεί σε κύρια βάση logistics για το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για μεταφορά εξοπλισμών και προσωπικού προς τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και την εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας των δεξαμενών καυσίμων στη ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Καβάλα και των άλλων κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, την καθιστά έναν εξόχως πιθανό στόχο «υβριδικού πολέμου». Και πριν, όμως, από αυτή την αναβάθμιση στη Θράκη και τον Έβρο εξαιτίας των συνόρων με την Τουρκία και της «παράτυπης» μετανάστευσης, οι καλοκαιρινές ασκήσεις των ελληνικών δυνάμεων, οι περιπολίες δυνάμεων καταδρομών και συνοριοφυλάκων, οι τεράστιες δυνατότητες του Μηχανικού και τα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής περιόριζαν κατά πολύ τη δυνατότητα ξένων υπηρεσιών, για παράδειγμα των τουρκικών ή ρωσικών, να δημιουργήσουν πλήγμα «υβριδικού πολέμου», προβοκάτσιας ή εκτεταμένης δολιοφθοράς.

Τι συνέβη λοιπόν φέτος το καλοκαίρι; Και τι συνέβη την κρίσιμη Δευτέρα; Ας το πάρουμε απόφαση. Η υψηλή διεθνής πολιτική, που εξελίσσουν ο πρωθυπουργός και η Ελλάδα, προϋποθέτει εσωτερική ασφάλεια που σε κάθε περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε επίπεδο «Ψωροκώσταινας». Επίσης, δεν μπορεί οι στρατιωτικοί, οι αξιωματούχοι των πληροφοριών, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες σε ανώτερο και ανώτατο επιτελικό επίπεδο να φαντάζουν ως «μαμελούκοι» ως προς τον επαγγελματισμό τους.

Αυτό θα πρέπει να είναι καθαρό…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/8