Προ ελάχιστων εικοσιτετραώρων δημοσιοποιήθηκε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης η δίωξη σε βάρος του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, και της συζύγου του, Αρμένισσας και Κύπριας στην καταγωγή, με κατηγορίες για δωροδοκία από επιχειρηματίες για προστασία τους και για αποφάσεις προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Σημειωτέον πάντως ότι ο Μπ. Μενέντεζ δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Αλ Σίσι εξαιτίας σειράς καταγγελιών του Αμερικανού γερουσιαστή σε βάρος του για αυταρχισμό. Οι εισαγγελείς στη δίωξή τους ισχυρίζονται ότι ο κ. Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, χρυσού, πληρωμών στεγαστικού δανείου και ένα πολυτελές όχημα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ: τους Wael Hana, Jose Uribe και Fred Daibes. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο ο γερουσιαστής, αφού είχαν και πάλι απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του, στην περίπτωση εκείνη από την Εισαγγελία του Νιου Τζέρσεϊ, την τελευταία δεκαετία, που κατέπεσαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ο Μενέντεζ αθωώθηκε. Είναι εντυπωσιακή η έκταση δημοσιότητας που πήρε η αναγγελία της δίωξής του, ακόμη και στην πρώτη σελίδα των «New York Times». Στην πρώτη αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση της δίωξης και των ερευνών και κατασχέσεων πολύτιμων αντικειμένων στην οικία του, ο γερουσιαστής μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Επί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου, να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου έναν χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμησης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει. Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής…».
Η όλη εξέλιξη προκαλεί, όπως είναι φυσικό, κλίμα ανησυχίας και θλίψης στους κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας και της Λευκωσίας. Αντίθετα, συναισθήματα χαράς, μπορεί και ανακούφισης, δημιουργούνται στην Άγκυρα, τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Αυτό γιατί ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ήταν άτεγκτος στο θέμα του εμπάργκο στην Τουρκία σε σχέση με την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16, άλλων ανταλλακτικών στρατιωτικού τύπου, ενώ σε παλαιότερη περίοδο είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, όταν το καθεστώς Ερντογάν είχε επιλέξει την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400, ρωσικής κατασκευής. Η Μόσχα από την άλλη και ο πρόεδρος Πούτιν έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, αφού ο Μενέντεζ τηρούσε πολύ σκληρή στάση στο θέμα της Ουκρανίας και το Κρεμλίνο σε αντιστάθμισμα τον είχε κηρύξει «persona non grata» για τη Ρωσία. Ανάλογο κλίμα και από το θεοκρατικό καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη, με δεδομένη την πολύ άτεγκτη στάση του ως προς την απειλή που αποτελεί το Ιράν για την ευρύτερη περιοχή και ειδικά το Ισραήλ, με το οποίο ο γερουσιαστής διατηρεί παραδοσιακά εκλεκτικές σχέσεις, αλλά και τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Μπομπ Μενέντεζ αποτελούσε κυρίαρχο παράγοντα στο φιλελληνικό και φιλοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ. Παλαιός γερουσιαστής, από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες των Δημοκρατικών, με προσωπικές παλαιές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στο Κογκρέσο από το 1992 εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσεϊ, μόνιμος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν να αποδυναμώνεται ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος, οι επιλογές και το κύρος του οποίου πίεζαν την Τουρκία, όχι μόνο για τα θέματα του Αιγαίου αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό, που στην παρούσα φάση επιδίωκε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για το «άνοιγμα» των Βαρωσίων και την καταπάτηση των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά.