Το κύρος της Γαλλίας θα κριθεί στην Κύπρο
Η Γαλλία αποτελεί τη δεσπόζουσα στρατιωτική δύναμη στην Κεντρική Ευρώπη
Η Γαλλία αποτελεί τη δεσπόζουσα στρατιωτική δύναμη στην Κεντρική Ευρώπη και περιώνυμο μέλος του κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές το Παρίσι, υπό τον νέο πρόεδρο, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τις προκλήσεις και τον συσχετισμό με τη Γερμανία στην ευρωζώνη, αλλά και ένα πιο «θερμό» power game με την Τουρκία στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου. Οπως είναι γνωστό, στο ιδιαίτερης σημασίας ενεργειακό Οικόπεδο 6, στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν πλειοδοτήσει ως προς την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και αερίου δύο εταιρείες: Η γαλλική Total και η ιταλική ENI.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Total στις 13 Ιουλίου και εντεύθεν, κάνοντας χρήση του συμβολαίου της, θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και ενδεχομένως στην πρώτη γεώτρηση. Το Οικόπεδο 6, πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, διατηρεί και σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αφού ουσιαστικά συνδέει στη θάλασσα τις ζώνες συμφερόντων της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτόν, η Αγκυρα δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα και ενάργεια στο να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της παραχώρησης από τη Λευκωσία του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης στη γαλλική και στην ιταλική εταιρεία, ανακοινώνοντας προκλητικά δικό της πρόγραμμα ερευνών στην περιοχή και αναζητώντας γεωτρύπανο, προκειμένου, έστω χωρίς διεθνή και τυπική νομιμότητα, να προχωρήσει αυτή σε έρευνες στο Οικόπεδο 6 εντός του Ιουλίου.
Τι σημαίνει αυτό; Η Τουρκία, προβάλλοντας τη δική της στρατιωτική δεινότητα, απαιτεί από τη Γαλλία και την Ιταλία ταυτόχρονα να μην προχωρήσουν οι εταιρείες τους στην υλοποίηση του συμβολαίου και σε βάρος των συμφερόντων τους να αφήσουν την περιοχή στην Τουρκία. Το Παρίσι, απέναντι στην πρόκληση, συντονισμένο φυσικά με τη Ρώμη και τη Λευκωσία, είτε θα ακολουθήσει το «αμερικανικό μοντέλο» αντίδρασης, στέλνοντας τον γαλλικό στόλο να προστατεύσει τα εύλογα συμφέροντα της Total, επιβεβαιώνοντας την ισχύ της Γαλλίας ως κυρίαρχης ευρωπαϊκής ηπειρωτικής δύναμης στη Μεσόγειο, είτε μέσω της υποχώρησης και της αδράνειας θα δείξει διεθνώς ότι η ισχύς και το κύρος της αποτελούν μύθο του παρελθόντος. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», πάντως, βρίσκεται ήδη στην περιοχή…
Από την Ελευθερία του Τύπου