Η κατάρα της Ελλάδας
Ας ξεχάσουμε τις επενδύσεις και τη βραχεία ανάκαμψη και ας προετοιμαστούμε για επιπλέον φόρους
Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Σταθάκη μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα ορυχεία χρυσού της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής υπήρξαν επαρκώς διαφωτιστικές, αλλά εξόχως καθυστερημένες. Ακολούθησαν το πρόβλημα που κορυφώθηκε με τις απειλές της διοίκησης της καναδικής εταιρείας ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν πράττει αυτά που οφείλει.
Επίσης ακολούθησαν το μπαράζ δημοσιότητας, φιλικής στην πλειονότητα των περιπτώσεων προς τις θέσεις και τα συμφέροντα της εταιρείας, σε ελληνικά και διεθνή media. Αντίθετα, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και της κυβέρνησης υπήρξε κλίμα πλήρους αοριστίας επί των πραγματικών συνθηκών, ενώ περίσσεψαν οι προκλητικές δηλώσεις «κομματικού πατριωτισμού» από τους κ. Καρανίκα και Πολάκη.
Είναι τουλάχιστον αδιανόητο ότι ολόκληρος ο μηχανισμός επίσημης ενημέρωσης της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης αδράνησε. Κι όμως, ένα και μόνο άρθρο ερευνητικής δημοσιογραφίας του μεθοδικού συναδέλφου κ. Αυγ. Ζενάκου στο parapolitika.gr ήταν αρκετό για να «διευκρινίσει» την πορεία της υπόθεσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική από τη δεκαετία του 1990, να θυμίσει τις περιπλοκές του 2004 επί υπουργίας του τοπικού βουλευτή Πάχτα και να περιγράψει τους χειρισμούς και τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις του 2011 επί υπουργίας στο Οικονομικών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, να δείξει το πρόβλημα, περιβαλλοντολογικό και τεχνικό ταυτόχρονα, στις Σκουριές, σε σχέση με τα άλλα μεταλλεία της ίδιας εταιρείας στη Χαλκιδική.
Πέραν όμως της υπόθεσης Eldorado, ξαφνικά διαρρέει από κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού ότι προβάλλονται κορυφαία προσκόμματα από το περίφημο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη μισή προς αξιοποίηση περιοχή του Ελληνικού ακόμη και πέραν αυτού, για κατοικημένες περιοχές που καλύπτουν όλη τη Γλυφάδα.
Στη συγκυρία αυτή ο υπουργός κ. Σπίρτζης θυμήθηκε να ασκήσει ενστάσεις στη γερμανική Fraport για τα προβλεπόμενα έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια, που είναι συμβατική της υποχρέωση. Μνεία θα πρέπει να γίνει και με τις περιπλοκές στην περίφημη αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Με τέτοιους όρους, που είναι όμως κλασικοί για την ελληνική πραγματικότητα, ας ξεχάσουμε τις επενδύσεις και τη βραχεία ανάκαμψη και ας προετοιμαστούμε για επιπλέον φόρους και νέα «διαπλοκή», όπως εκείνη του ομίλου Μπόμπολα και της καναδικής TVX στη Χαλκιδική.