Από τη μία χθες κηρύχθηκε και εξελίχθηκε γενική απεργία στη Λέσβο σε μια διαμαρτυρία για τους πρόσφυγες που παραμένουν στο νησί. Ο αριθμός τους φθάνει τους 8.500 σε συνολικό αριθμό κατοίκων 32.000. Ζητείται οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στο εσωτερικό της χώρας, οπότε να εκλογικευτεί η παρουσία τους. Ταυτόχρονα τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο σημειώνονται επεισόδια και ταραχές μεταξύ προσφύγων ή μεταξύ προσφύγων και ντόπιων.

Χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε επίσημα στη Γερμανία η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η καγκελάριος Μέρκελ παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μήνες μετά τις εκλογές. Κύριο ζήτημα διαφωνίας των κομμάτων που προσπαθούσαν να συγκροτήσουν συνασπισμό οι πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το κατά πόσον οικογένειες που διαμένουν σε διαφορετικές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν.

Είναι φανερό ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την πίεση των προσφύγων από την Ασία και την Αφρική. Από την άλλη πλευρά, ενισχύεται όλο και περισσότερο η σύγχυση ανάμεσα στον ορισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κηρυχθεί παύση πυρός, οσονούπω, στη Συρία, θα πρέπει οι πρόσφυγες από αυτήν είτε να επιστρέψουν οικειοθελώς στις εστίες τους και στα εδάφη τους, είτε να αποπεμφθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος ως λαθραίοι οικονομικοί μετανάστες. Η απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι μια καθόλου αυτονόητη και απλή διαδικασία. Εκλείπει η συλλογική απόφαση, στην κεντρική δομή των Βρυξελλών, για να εξελιχθεί η αποκατάσταση της ισορροπίας.

Η Ευρώπη εξάλλου συγκροτείται στη βάση παλιών αποικιοκρατικών δυνάμεων, που στην αναζήτηση της «εξωστρέφειας» οργάνωναν θεσμικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά περιοχές παγκοσμίως, «ιδρύοντας» κράτη. Στην παρούσα όμως φάση και στη βάση της ευρωπαϊκής οικονομικής ζώνης γερμανικής κουλτούρας, η Ένωση είναι εσωστρεφής και πιέζεται από «στίφη» μεταναστών, όπως η Ρώμη στην πτώση της από τα βαρβαρικά φύλα.

Μια πρώτη ουσιώδης αντίδραση θα ήταν κονδύλια αντί «hot spot». Ούτως ώστε τα κέντρα των προσφύγων-μεταναστών να μεταφερθούν μαζικά εκτός των ευρωπαϊκών εδαφών επί του συνόλου. Να υφίστανται υπό τον ΟΗΕ στην Ασία και την Αφρική…