Η καταστροφή από τις πλημμύρες έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος είναι το «παντοπωλείο» της χώρας, πέραν, βεβαίως, του κεφαλαίου που έχει χαθεί.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των επιπτώσεων της μεταβολής του κάμπου σε λίμνη, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εκεί αγροτική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 5%-6% του Ακαθάριστου Ελληνικού Προϊόντος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε έλλειψη παραγωγής σε μία σειρά από τρόφιμα από την ευρεία περιοχή της Θεσσαλίας: σιτάρι και οπωρολαχανικά. Πράγμα που επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εισαγωγές των ειδών -τα οποία δεν θα παραχθούναπό άλλες χώρες. Όταν μάλιστα και πριν από την καταστροφή εισάγαμε πατάτες, λεμόνια και αβγά.

Οι αναγκαστικές αυτές εισαγωγές θα επιβαρύνουν βεβαίως το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, γιατί θα γίνονται εισαγωγές από μακρινούς τόπους. Διότι η γειτονική μας χώρα από την οποία εισάγουμε πολλά είδη τροφίμων, η Τουρκία, έχει υποστεί και αυτή καταστροφές στον αγροτικό τομέα της. Πέραν αυτών των επιβαρύνσεων, να μην παραβλέψουμε ότι η έλλειψη αυτής της παραγωγής, που για να επανέλθει ξανά θα περάσουν χρόνια, θα πιέσει ακόμη περισσότερο την αξία τροφίμων προς τα πάνω, σε μία περίοδο που οι τιμές τους -και ειδικότερα συγκεκριμένων ειδών- προκαλούν ίλιγγο στο καταναλωτικό κοινό.

Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να προλαμβάναμε τις συνέπειες της οργής της φύσης, διότι η αντιμετώπισή τους εκ των υστέρων είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Τα παρακάτω δεν είναι προς παρηγορίαν, αλλά ασφαλώς δείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι Επιμηθεύς. Αν λ.χ. διαβάσει κάποιος τον Ηρόδοτο και τις Ιστορίες του θα δει ότι μέσα στα κείμενά του αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η παράδοση λέει ότι τα παλιά χρόνια η Θεσσαλία ήταν λίμνη, καθώς ήταν κλεισμένη γύρω γύρω από ψηλά βουνά… Λένε επίσης πως τον παλιό καιρό δεν υπήρχε το αυλάκι που έβγαζε τα νερά των ποταμών στη θάλασσα. Τα νερά τους έκαναν ολόκληρη τη Θεσσαλία πέλαγος…». Κι εδώ κάπου εμφανίζεται και ο Ξέρξης, από την τακτική του οποίου ερμηνεύονται και τα αίτια της σημερινής καταστροφής, αλλά και το τι θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος.

Ο Ξέρξης λοιπόν είχε σκεφθεί να στρέψει τα νερά του ποταμού (Πηνειού) και να τα κατευθύνει κατά πάνω στη χώρα τους (των Θεσσαλών), αποκλείοντας το αυλάκι με φράγμα από χώμα, και να εκτρέψει τον ποταμό από την κοίτη του... Κι έτσι ολόκληρη η Θεσσαλία να βυθιστεί κάτω από τα νερά…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/9