ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ πιστεύω όλο και περισσότερο ότι αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, επιβεβαιώνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, λέγοντας εκείνο το περίφημο «στατιστικές, στατιστικές, καταραμένα ψέματα» («statistics, statistics, damn lies»). Σε τελευταία ανάλυση, για να δώσουμε ένα παράδειγμα, αν σε μία πόλη λ.χ. κάθε χρόνο είχαν περί τις 20 κλοπές και μια χρονιά αυτές αυξήθηκαν σε 30, έχουμε μία αύξηση 50%, οπότε και μόνο να δημοσιοποιηθεί αυτό το ποσοστό ο άλλος μπορεί να σκεφτεί ότι στην πόλη αυτή ζουν οι Πίκι Μπλάιντερς!

ΜΟΥ ΗΛΘΕ ο Τσόρτσιλ στο μυαλό διότι διάβασα για το «θαύμα της Σουηδίας», το οποίο έγκειται βασικώς στο ότι η χώρα αυτή έχει κατά μέσο όρο 20,9% χαμηλότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο μέσος όρος ενοικίασης κατοικίας είναι χαμηλότερος κατά 57,5%. Εντυπωσιακό μεν, αλλά σε τελευταία ανάλυση δεν νομίζω να λάβει υπόψη του την εντυπωσιακή αυτή διαφορά κανένας κάτοικος της Δραπετσώνας προκειμένου να πάει να εγκατασταθεί στη Σουηδία για να βιώσει το θαύμα της. Άλλωστε, παρόλο που η Σουηδία είχε πάντα, υποτίθεται, μία ποιότητα ζωής, εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι σε άλλες εποχές, αν δεν ήσουν τουρίστας, πήγαινες στη Σουηδία για το νοσοκομείο «Καρολίνσκα», πράγμα που προϋπέθετε ότι ήσουν άρρωστος και με επικίνδυνη νόσο. Μάλιστα, η χώρα αυτή θεωρήθηκε και η καλύτερη για την ασφάλεια, μόνο που πρόσφατα διάβασα ότι έχει τέτοια έξαρση η δράση των ένοπλων συμμοριών που σκέπτονται να κατεβάσουν και στρατό στους δρόμους!!!

ΓΙΑ ΕΝΑΝ λόγο θα πήγαινα στη Σουηδία για να εγκατασταθώ. Οι γονείς δικαιούνται 480 μέρες άδειας μετ’ αποδοχών, όταν γεννιέται ή υιοθετούν ένα παιδί! Πάνω από έναν χρόνο δηλαδή και το παραδάκι να πέφτει. Έτσι κι έχεις κολλήσει μερικά ένσημα, αρχίζεις να αραδιάζεις κουτσούβελα ή αρχίζεις να υιοθετείς. Με 8 παιδάκια υιοθετημένα ή δικά σου, καβατζάρεις μία δεκαετία με το παραδάκι να πέφτει, χώρια που μπορεί να σου στέλνει και η μαμά από την Ελλάδα κανέναν τενεκέ λάδι και φέτα. Οπότε είσαι έτοιμος για σύνταξη… Εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι πως, διαχρονικά τουλάχιστον, ξέραμε ότι στη χώρα αυτή είχαν λυμένα όλα τους τα προβλήματα, αλλά είχαμε και τις περισσότερες αυτοκτονίες. Ενώ εδώ, που μια ζωή τραβάμε κουπί, είμαστε μια χαρά χαβαλέδες. Ελλάδα και πάλι Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή