Έναεπίκαιρο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση εκτός από την ακρίβεια είναι και η φοροδιαφυγή η οποία απασχόλησε διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Στο παρελθόν από επίσημα χείλη είχαν ακουστεί απίθανα πράγματα. Πότε; Είχε διοργανωθεί μία εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», την οποία είχε διοργανώσει το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Κίνηση Πολιτών και μία γνωστή εταιρεία Ορκωτών Λογιστών.

Όταν είχε πάρει τον λόγο ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης τους είχε αφήσει όλους εμβρόντητους λέγοντας τα εξής: Υπάρχει ο κανόνας 40-40-20. Και εξήγησε την ποσόστωση αυτή λέγοντας ότι το 40% αφορά την έκπτωση επί του προστίμου που κάνει στον φοροδιαφεύγοντα ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που παίρνει… ο ελεγκτής και το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία είναι μόνο το 20%!!!

Αυτές οι καταγγελίες δεν γνωρίζουμε αν αφορούν τα χρόνια που ακολούθησαν ή και το σήμερα. Υπάρχει και η εξής αυθεντική ιστορία που αφορά τη φοροδιαφυγή: Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατά την τρίτη κυβερνητική του θητεία, θέλησε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή επειδή του έλειπαν έσοδα. Φωνάζει λοιπόν τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον μακαρίτη τον Γιάννη τον Μπούτο, ζητώντας του να του δώσει τα φώτα του, πώς μπορεί να εντοπιστούν και να εισπραχτούν τα λεφτά που δεν δηλώνονταν. Την επομένη ο Μπούτος συγκάλεσε τη μικρή του ομάδα συμβούλων, που την εμπιστευόταν, είπε στα μέλη της το πρόβλημα που του είχε θέσει ο Παπανδρέου και τους ζήτησε να ξανασυναντηθούν λίγες μέρες αργότερα, για να πει ο καθένας τις ιδέες του.

ΕΝΑΣ εξ αυτών με μεγάλη πείρα στα λογιστικά και τα φορολογικά λέει στον Μπούτο:

- Κύριε διοικητά, έχω μία ιδέα... Θα ήθελα, βεβαίως, πριν πάτε στον κ. Παπανδρέου μία διορία ενός μηνός κι ένα μικρό συνεργείο.

- Τι να το κάνεις; τον ερωτά ο Μπούτος.

- Να... με το συνεργείο θέλω να καταγράψω, αρχικώς, στην Αττική, με τη βοήθεια και της Πολεοδομίας, πόσες βίλες υπάρχουν στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή. Έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε διασταύρωση με τα εισοδήματα που δηλώνονται.

Και η απάντηση που έλαβε από τον Μπούτο:

- Τι λες, ρε Κωστάκη... Θέλεις την επομένη που θα ανακοινώσεις τα αποτελέσματα των ερευνών σου και τα ονόματα των ιδιοκτητών των επαύλεων να μην υπάρχει υπουργός Οικονομικών;

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6/11