"Γαλαντόμο" κράτος σε βάρος των πολιτών
Όταν οι σπατάλες στο δημόσιο αφαιρούν λεφτά για κοινωνική πολιτική
του Νίκου Σίμου
Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκαν στοιν Τύπο κάποια απιθάνου ύψος ποσά για τηλεφωνικά τέλη, σε ετήσια βάση, των Δημοσίων Υπηρεσιών. Τα ποσά αυτά δεν δείχνουν μόνο το μέγεθος της σπατάλης στην κρατική μηχανή, αλλά, επειδή δεν είναι ανελαστικά έξοδα, δείχνουν και τις δυνατότητες που έχει το κράτοςνα αυτοπεριορισθεί. ’λλωστε ο περιορισμός των δαπανών του κράτους τη σημασία του οποίου οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα καταλάβαιναν αν δεν ερχόταν η κρίση και η τρόϊκα- επιτρέπει σε μία κυβέρνηση να προβεί σε μία κοινωνικού στόχου πράξη. Να μειώσει την φορολογία.
Το πρόβλημα ενός σπάταλου κράτους δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο, με τη διαφορά ότι στη χώρα μας, την χώρα της υπερβολής είναι φυσικό, το φαινόμενο αυτό να είναι και πιο εκτεταμένο.
Μπορεί να φαίνεται αξιοσημείωτο ή περίεργο το γεγονός ότι και στην Αμερική, επί θητείας Ρήγκαν διαπιστώθηκαν τέτοια φαινόμενα κρατικής σπατάλης. Καθώς λοιπόν κρίθηκε αναγκαίο να περιορισθούν οι δαπάνες αυτές, ασχέτως αν τελικώς έγιναν λιγότερα από όσα προτάθηκαν, η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε τότε σε πολυμελή Επιτροπή μιας εκατοντάδας (!) επιχειρηματιών να ελέγξουν, με την εμπειρία της διαχείρισης των επιχειρήσεών τους, και να αξιολογήσουν τις δαπάνες του αμερικανικού κράτους. Το τελικό τους συμπέρασμα ήταν ότι αν το αμερικανικό κράτος διευθυνόταν όπως οι δικές τους επιχειρήσεις θα σημειωνόταν μία μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 65%-70%. Μπορεί να σπαταλάται δημόσιο χρήμα στη χώρα μας για συντάξεις δήθεν τυφλών που βλέπουν καλύτερα από μας, αλλά και στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι εδίδοντο χρήματα για μορφωτικά προγράμματα φυλών ερυθροδέρμων οι οποίες είχαν εξαφανιστεί εδώ και μισό αιώνα. Ή ότι το Ναυτικό προμηθευόταν υλικά που του κόστιζαν 250 δολλάρια το κομμάτι από ένα έμπορο που τα αγόραζε προς 11 δολλάρια!
Να σημειώσουμε εν κατακλείδι ότι, εαν ο ΟΟΣΑ προτείνει για την Ελλάδα 300 δράσεις σε μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που αμφιβάλλω αν το ένα τρίτο από αυτές θα εφαρμοσθούν, η Επιτροπή εκείνη στις ΗΠΑ είχε προτείνει 2.478(!) οικονομικά
μέτρα που θα μείωναν τις σπατάλες του κράτους και τα λεφτά που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνική πολιτική.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε στην Αμερική έγιναν πολλά πράγματα τελικώς. Διότι είναι γνωστό ότι στην πολιτική «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»...