«Θα κερδίσουμε τη μάχη της Κρήτης»
Ο Σεραφείμ Τσόκας στο τραπέζι με τον Χρήστο Ζαμπούνη
«Eχω γαλόνια και ένσημα τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε θέσεις δημόσιας ευθύνης... Το νησί χρειάζεται ανθρώπους με ικανότητα, εμπειρία και γνώση για να διαχειρισθούν το μέλλον του»
Η ταβέρνα λέγεται «Ευγωνία» και, όπως υποδεικνύει το όνομά της, βρίσκεται στη γωνία των οδών Μυλωνογιάννη και Μάντακα, στην πόλη των Χανίων. Ο ιδιοκτήτης της, ο Νεκτάριος, και ο Σεραφείμ είναι παλαιοί γνώριμοι και ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα που μάλλον θα είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία του δευτέρου.
Oταν ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κρήτης, ελάχιστοι εξεπλάγησαν. Το ίδιο συνέβη και όταν, λίγους μήνες αργότερα, η Νέα Δημοκρατία εξεδήλωσε την υποστήριξή της στο πρόσωπό του. «Στην περίπτωσή μου προϋπήρξε μια αυτοδιοικητική πρόταση, η οποία έτυχε εκ των υστέρων της στήριξης της Ν.Δ.», εξηγεί το ιστορικό της υποψηφιότητάς του, την ώρα που πίνουμε μια τσικουδιά τσιμπολογώντας αλατσολιές. «Δεν μεγάλωσα σε δοκιμαστικούς κομματικούς σωλήνες, ούτε βρίσκομαι εδώ για να συσπειρώσω το κόμμα. Eχω γαλόνια και ένσημα τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε θέσεις δημόσιας ευθύνης. Από το 2004 έως το 2009 υπηρέτησα την Κρήτη ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και μπορώ να πω ότι γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου».
Την ώρα που ο Νεκτάριος μάς προτείνει τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, μια ανάμεικτη σαλάτα 19 λαχανικών, γίγαντες φούρνου, γαμοπίλαφο, μπακαλιάρο ψητό και σμέρνα τηγανητή, του θέτω το ζήτημα της εντοπιότητος. «Είναι αλήθεια ότι δεν κατάγομαι από την Κρήτη, όμως από τον καιρό που εργάστηκα εδώ αποφάσισα να την κάνω πατρίδα μου και να μεταφέρω εδώ την οικογένειά μου. Είμαι πλέον πολιτογραφημένος Κρητικός, ριζωμένος στον ευλογημένο αυτό τόπο». Το γεγονός ότι είναι «ξενομπάτης» αποτελεί για τον ίδιο πλεονέκτημα, διότι του επιτρέπει να δει την Κρήτη ενιαία και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των έντονων τοπικισμών. «Δεν είμαι Ηρακλειώτης, ούτε Χανιώτης, δεν κατάγομαι από το Ρέθυμνο ή το Λασίθι, η Κρήτη για μένα είναι μία, συνιστά ένα σώμα με τους κατοίκους της», τονίζει.
Για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του είναι υπερήφανος, διότι το θεωρεί πολυσυλλεκτικό. «Η υποψηφιότητα του δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη (σ.σ. προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ), ως αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου δείχνει ότι το ψηφοδέλτιό μας κτίζεται πάνω σε αυτοδιοικητικά κριτήρια, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και καιροσκοπισμούς. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν υπερκομματικές επιλογές, διότι κάθε άνθρωπος έχει την ιδεολογία του, οπότε η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με βάση την αναφορά που έχει ο καθένας στην κοινωνία, δηλαδή πόσο επιτυχημένος είναι στη δουλειά του ή στην ενασχόλησή του με τα κοινά. Eτσι θα κερδίσουμε τη μάχη της Κρήτης».
Η εμπειρία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θεωρεί ότι του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. «Η Κρήτη είναι κάτι ξεχωριστό. Εχει μία απίστευτη δυναμική, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει αξιοποιηθεί 100%. Χρειάζεται ανθρώπους με ικανότητα, εμπειρία και γνώση για να διαχειρισθούν το μέλλον της. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να δένουν τα κρουαζιερόπλοια τις Κυριακές στα λιμάνια της και τα μαγαζιά να είναι κλειστά. Αυτή είναι μία από τις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη, που μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία με τις αποφάσεις του».
Για την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας, ο συνομιλητής μου είναι κατηγορηματικός. «Οπως θα σου πει οποιοσδήποτε γιατρός, το πρώτο πράγμα που κοιτά όταν εξετάζει έναν βαρέως ασθενούντα είναι να μην του πεθάνει ο ασθενής. Οταν το εξασφαλίσεις, προσπαθείς να τον σταθεροποιήσεις. Εχουμε περάσει ως χώρα το πρώτο στάδιο, κανείς πλέον δεν συζητά τον ξαφνικό θάνατο της Ελλάδας, και πάμε στο δεύτερο. Στόχος μας είναι να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις. Οταν το πετύχουμε, θα πάμε στο τρίτο στάδιο, που είναι η ανάπτυξη».
Η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί, κατά τη γνώμη του, το κομβικό σημείο για την αλλαγή του κλίματος. «Πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους και να μειωθεί το επιτόκιο. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χαρίζεται μέρος του χρέους μιας χώρας. Το παράδειγμα της Γερμανίας μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους είναι ζωντανό».
Η ώρα του επιδορπίου, γιαούρτι με γλυκό κουταλιού και φρούτα εποχής, είναι η ώρα των αθλητικών. Στο δίλημμα εάν θα μεταβεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα Πλατανιά-Εργοτέλη ή στον τελικό Κυπέλλου μπάσκετ Παναθηναϊκού-Αρη, που διεξάγεται στο Ηράκλειο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει απαντήσει εδώ και καιρό. «Υποσχέθηκα στον γιο μου αυτόγραφο του Διαμαντίδη. Με τα παιδιά δεν παίζεις όταν υπόσχεσαι κάτι», καταλήγει.