του Νίκου Σίμου

Ο τρόπος αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση έγινε υπό το κράτος δημοσκοπικής ανησυχίας –αν όχι και πανικού- και για τον λόγο αυτό δεν διακρίνεται και για την πολιτική του ευφυία. ’λλωστε, όπως και ο ίδιος ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος ομολόγησε, οι ενέργειές του -με έγκριση του Μαξίμου προσθέτουμε εμείς- απέβλεπαν στον απεγκλωβισμό ψηφοφόρων της δεξιάς που είχαν καταφύγει στη Χρυσή Αυγή. Τώρα, με τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, ως εγκληματική οργάνωση την ΧΑ,  είναι βέβαιο το Μαξίμου ότι απεγκλωβίζονται οι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που κατά Μπαλτάκο είχαν εγκλωβιστεί;;

Αν άνοιγαν οι επικοινωνιολόγοι και πολιτικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού κανένα βιβλίο ή διάβαζαν καμμιά ανάλυση ξένης εφημερίδας θα έβλεπαν ότι το φαινόμενο της ακροδεξιάς έξαρσης έχει αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000 ως συνέπεια της αποσύνθεσης, διεθνώς, της μεσαίας τάξης, η οποία σε εμάς καθυστέρησε λίγο να αποσυντεθεί. Η μετάταξή της στην τάξη των λούμπεν, σε μεγάλο ποσοστό, είναι ο λόγος που οδήγησε σημαντικό κομμάτι πολιτών στα άκρα. Επομένως αν λάμβαναν υπ’ όψιν αυτήν την πραγματικότητα θα αντιμετώπιζαν και αλλιώς και την Χρυσή Αυγή. Διότι ενώ ξέρουμε όλοι ότι ο πυρήνας της είναι ναζιστικός, ξέρουμε επίσης ότι η αύξηση των ποσοστών της, δημοσκοπικώς τουλάχιστον, δεν οφείλεται σε ιδεολογικές συγγένειες αυτών που φέρονται ψηφοφόροι της. Αλλά επειδή, καλώς ή κακώς θεωρούν την Χρυσή Αυγή αντισυστημικό κόμμα και θέλουν έτσι να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα.

Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση; Χρησιμοποίησε την λογική του «εν τω μείζονι και το έλασσον» και, τροφοδότησε με στοιχεία τις δικαστικές αρχές βάσει των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η ΧΑ. Κατόπιν αυτού, όποιος συμμετείχε στις τάξεις της ακόμη και αν  είχε ενταχθεί σε αυτήν, επειδή την θεώρησε κόμμα το οποίο είχε λάβει και την άδεια του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρείται ...συμμορίτης. Είτε μετείχε είτε όχι σε εγκληματικες ενέργειες της οργάνωσης. Υπ’ αυτήν την διασταλτική έννοια θα μπορούσε να πει κανείς ότι και αυτοί που ψήφισαν την ΧΑ ή θα συνεχίσουν να την ψηφίζουν, είναι οπαδοί της ύπαρξης στην πολιτική σκηνή εγκληματικών οργανώσεων.

Τι θα έπρεπε να γίνει ευθύς εξ αρχής; Αυτό που ευθύς εξ αρχής πολλοί νομικοί αλλά και στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν. Ότι όσοι ενέχονται από αυτήν την οργάνωση, κόμμα ή οτιδήποτε άλλο, σε εγκληματικές ενέργειες, είτε είναι δράστες είτε ηθικοί αυτουργοί να προφυλακίζονται και να δικάζονται για να τους επιβληθεί η δέουσα ποινή. Έτσι και οι πολίτες θα αντιλαμβάνονταν σιγά σιγά πως δρα μία οργάνωση που θέλει να λέγεται πολιτικό κόμμα και ποιοι είναι εκείνοι που την στελεχώνουν. 

Γιατί έγινε όλο αυτό το σκηνικό της άρσης των ασυλιών; Προς πολιτική εξουδετέρωση της ΧΑ επειδή θα ήταν λάθος να αποβληθεί και από τις εκλογές, όπως είπε και στο ραδιόφωνο των «Π» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας. Παπαμιμίκος. 

Το ερώτημα είναι το εξής. Ακόμη και αν δεν ήταν πραγματικά τα δάκρυα του προφυλακισμένου βουλευτού Κορινθίας κ. Μπούκουρα και, έστω, έπαιζε θέατρο, φαντάζεται κανείς από όσους τον είδαν στην τηλεόραση, ότι την Χρυσή Αυγή θα την εγκαταλείψουν οι «εγκλωβισμένοι» σε αυτήν πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ;; Ή δεν θα ενισχύσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αρκετοί από τους πολίτες που είναι από οργισμένοι έως αγανακτισμένοι με την κατάσταση, επειδή καλώς ή κακώς μπορεί να υποθέτουν, ως ιδιαιτέρως φορτισμένοι, ότι διαπράχτηκε  κάποια αδικία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και μόνο;