Τι υποκρύπτει η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα και τι τον «βολεύει»

Εντάξει, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για την τιμή των όπλων την άμεση προσφυγή στις κάλπες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει αυτό που έως τώρα προτάσσει ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, την πολιτική σταθερότητα.
Ο Αλ. Τσίπρας, για να είναι σε θέση να διεκδικήσει συμμάχους στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, φρόντισε να απλώσει τον «τραχανά» στη δημόσια ατζέντα, ανοίγοντας τρία κομβικής σημασίας ζητήματα προς διάλογο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ώστε από αυτά να διαπραγματευτεί ό,τι μπορεί: Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον επόμενο πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος και τον ορισμό νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει για τον διάδοχο του Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος δεν θα είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως η Λ. Κατσέλη ή ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης, αλλά στέλεχος από τον τραπεζιτικό χώρο. Ο Αλ. Τσίπρας, για να ενισχύσει τη διείσδυσή του στο εκλογικό σώμα των «νοικοκυραίων» της αστικής τάξης, συζητά και το ενδεχόμενο εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώ για την κατάληψη της θέσης του επόμενου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν πολύ θα ήθελε να αποχωρήσει ο Ευ. Βενιζέλος από την προεδρία του κόμματος και να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο.


Διάδοχος  και παραίτηση

Τελευταία νέα από τη Δημοκρατική Αριστερά μετά την εκλογική της αποτυχία. Ο καθηγητής και βουλευτής του κόμματος Γ. Πανούσης, που μέχρι πρότινος έλεγε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική για να αφοσιωθεί στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, εσχάτως ευελπιστεί να διαδεχτεί τον Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεύτερον, ο Φ. Κουβέλης, αν κατοχυρώσει το σενάριο να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να παραιτηθεί και από βουλευτής. Αλλωστε, οι δύο τελευταίοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, δεν είχαν βουλευτική ιδιότητα όταν είχαν προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.


Θα τα γυρίσει

http://static4.ysterografa.gr/wp-content/uploads/2014/05/samaras6.jpg

Η μόνη εξήγηση γιατί το Μαξίμου δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση Τσίπρα, να λάβει δηλαδή τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντικές επιλογές, είναι ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι με επικοινωνιακούς όρους. Δηλαδή να αναλάβει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το υπουργείο Οικονομικών και να εξασφαλίσει «συναίνεση» στη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας για τη θέση αυτή τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι, ακόμη και αν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνουν μερικοί βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., το κόμμα του Π. Καμμένου, το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Λοβέρδος, καθώς και κάποιοι «ανεξάρτητοι».


Ψευδαισθήσεις

Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος να παριστάνει τον ρυθμιστή των κυβερνητικών εξελίξεων επειδή η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε σε δυσμενέστερη θέση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά η περίοδος μέλιτος δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ «συσπειρώθηκε» υπέρ της «Ελιάς» όχι για να τον σώσει σε προσωπικό επίπεδο, αλλά με γνώμονα να τον διώξει από την αρχηγία του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες, αυτό θα επιβεβαιωθεί από πολλά στελέχη που έχουν «πάρει ανάποδες» με τον τρόπο που ερμηνεύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ απέναντι στον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα.

Την πάτησαν

http://www.epoli.gr/content/data/multimedia/images/dourou.jpg

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα που δεν πανηγύρισε τη νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ενθάρρυνε την προώθηση της υποψηφιότητάς της, επειδή πίστευε ότι δεν θα κέρδιζε και θα έμενε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τώρα άντε πιάσε τη Δούρου, που ο Αλέξης θα τη βρει στο μέλλον μπροστά του, αν όχι απέναντί του!


Υπέρ Καψή

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20110902/low/newego_LARGE_t_1101_53771914.JPG
 
Η πρώην υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ενεργοποίησε όλο τον εκλογικό μηχανισμό που διαθέτει προκειμένου να βοηθήσει τον Π. Καψή στη μάχη που έδωσε για να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ίδιο έκαναν ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος και ο βουλευτής Λάρισας Φ. Σαχινίδης!

Ποιος, θέλω  να ξέρω ποιος

Κορυφαίος παράγοντας του ΠΑΣΟΚ με βαρύ όνομα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έκανε εύστοχες αναλύσεις και έδινε συμβουλές στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα που θα έβγαζαν οι κάλπες. Επεσε μέσα στις εκτιμήσεις που είχε κάνει και γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας τον εμπιστεύεται.