Η αγορά παραμένει εξαντλημένη
Του Νίκου Σίμου
Η πολύ άσχημη κατάσταση στην αγορά συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια, το πρώτο εξάμηνο του 2014 έβαλαν λουκέτο 2.770 επιχειρήσεις. Έκαναν βεβαίως εγγραφή και άλλες, όπως συνήθως συμβαίνει αλλά η σταθερή αυτή πρακτική του κλεισίματος επιχειρήσεων ενδεχομένως να περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών προηγούμενους μήνες ή και έτη.
Είναι προφανές ότι πολύ καλή είναι η προθυμία των ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως ανακοινώνουν στις μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται γι΄ αυτό τον σκοπό και ακόμη καλύτερες οι υποσχέσεις μεγάλων Οίκων που δίνονται στον πρωθυπουργό. Μόνο που οι μεγάλες επενδύσεις από τη απόφασή τους να πραγματοποιηθούν μέχρι την πραγματοποίησή τους και, βεβαίως, τη λειτουργία τους απαιτούν χρόνο ανάλογο προς το μέγεθος του επενδυτικού εγχειρήματος. Όμως εκείνο που καίει την αγορά και τους ανέργους είναι η άμεση λειτουργία μικρών μονάδων, βιοτεχνιών και επιχειρήσεων που θα αρχίσουν να λειτουργούν αμέσως, θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις και να αποδώσουν αυτά που πρέπει στο κράτος. Το οποίο βεβαίως παραμένει εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα αν κρίνουμε από το αυτονόητο αίτημα των Επιμελητήρίων να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας ποιο φορολογικό καθεστώς θα τον διέπει και σε τι νομικό καθεστώς θα ανήκει ώστε να μην είναι κάθε φορά υποχείριο των ερμηνειών που οι Υπηρεσίες δίνουν είτε σε Νόμους που αλλάζουν είτε σε εγκυκλίους που επιχειρούν και αυτές να ερμηνεύσουν ανερμήνευτες διατάξεις.
To κράτος παραμένει ανοργάνωτο, τίποτε δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει διότι κανείς στην ουσία δεν προσπαθεί από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Και τα παραδείγματα σε τύπο ανεκδότου είναι πολλά για το τι τραβάει ένας επιχειρηματίας για να ανοίξει μία επιχείρηση, για να την λειτουργήσει και πολυ΄περισσότερο άκουσον άκουσον- να την κλείσει!